
I år är det 20 år sedan Sverige införde rökförbud på alla serveringsställen inomhus, såsom restauranger, kaféer, barer och nattklubbar. Sedan dess har såväl barn som vuxna, samt rökare och icke-rökare, haft bättre skydd mot skadlig exponering för tobaksrök i offentliga miljöer.
Den 1 juni 2005 blev det förbjudet att röka inomhus på alla serveringsställen i Sverige. Detta är en av flera tobaksförebyggande insatser som har gjort stor skillnad för folkhälsan. Sedan införandet av rökfria serveringar har rökningen bland vuxna svenskar halverats.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är rökfria miljöer en av de viktigaste åtgärderna för att skydda människor från de skadliga effekterna av passiv rökning. Forskningen visar tydligt att det inte finns någon säker nivå av exponering för tobaksrök. Att utsättas för passiv rökning ökar exempelvis risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och lungsjukdomar. Barn som utsätts för passiv rökning löper större risk att drabbas av luftvägsproblem, öroninfektioner, och problem relaterade till utveckling samt beteende.
Utöver att minska människors exponering för passiv rökning kan rökfria miljöer stärka incitamenten för rökare att sluta, och skydda barn och unga från att börja. Rökfria miljöer motverkar den sociala acceptansen och normaliseringen av rökning, vilket i sin tur ökar chansen att fler väljer att bli – eller förblir – rökfria.
A Non Smoking Generation firar detta 20-årsjubileum för Sveriges rökfria serveringar och efterlyser fler miljöer som är helt fria från alla former av tobaks- och nikotinbruk, framför allt en helt nikotinfri skoltid för Sveriges barn och unga.
Vill du stödja vårt arbete för starkare reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter? Se vad du kan göra här.