Ambassadörer


Vår första legendariska kampanj som vi gjorde 1979 nådde delvis sin framgång tack vare just våra viktiga ambassadörer. På den tiden var bland andra Agnetha Fältskog från ABBA, Ingemar Stenmark och Björn Skifs, ambassadörer. Nedan presenterar vi stolt våra aktuella ambassadörer.

Image

andreas wijk


Andreas Wijk är sångare, låtskrivare och artist.

Det här är viktigt för mig: Jag är en människa som alltid gått min egna väg i både karriär och personliga val. Jag var den enda i klassen som sysslade med musik när alla andra spelade fotboll. Jag var den som tackade nej till cigg, när alla tackade ja. Jag har förutom tobak även aldrig druckit alkohol eller testat någon typ av drog. För mig är detta inga stora livsval utan har bara fallit sig så naturligt. 

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: Att ta avstånd från tobak är ett naturligt val för mig och nu när jag vet mer om tobaksindustrins metoder och globala konsekvenser är jag ännu mer trygg i mitt beslut. Jag står absolut bakom A Non Smoking Generations viktiga budskap. 

Här hittar ni mig:

Image

iza och elle


Systrarna Iza och Elle är två av Sveriges mest inflytelserika ungdomar, med miljontals följare, i sociala medier. Utöver skola och sociala medier gillar de idrott och dans.  Personligen har systrarna alltid tagit avstånd från tobak av hälsoskäl och vill stödja A Non Smoking Generation för att öka kunskapen om tobakens negativa konsekvenser för både hälsa, miljö och hållbarhet.

Det här är viktigt för oss: Vi tycker att det är viktigt att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. 

Därför är vi ambassadörer för A Non Smoking Generation: För oss kändes det självklart att stå bakom och vara ambassadörer för NSG då vi tycker att det är ett viktigt budskap och vill gärna vara med och sprida denna information till andra i vår ålder. Vi har under hela vår uppväxt sportat på ett eller annat sätt och har alltid känt att hälsa är viktigt, och att hålla sig borta från rökning och tobak har för oss då varit en självklarhet och det önskar vi att det vore för alla. Så om vi kan bidra med det på något sätt så skulle vi vara väldigt stolta över det.

Här hittar ni oss:

  • Instagram: _izaandelle_
  • TikTok: izaandelle
  • YouTube: Iza and Elle
Image

oscar molander


Oscar Molander, tidigare bandmedlem i pojkbandet The Foo, har frivilligt engagerat sig i A Non Smoking Generation under cirka två års tid. Utöver att vara engagerad i tobaksfrågan, brinner Oscar för globala utvecklingsfrågor och är en grym dansare!

Detta är jag mest stolt över: Jag är stoltast över hur jag på senaste tiden vågat förnya mig själv, att våga utmana mina egna såväl som andras fördomar. Det har krävt mycket tålamod och stunder av osäkerhet men jag har vuxit något enormt och fått vara med om en massa häftiga upplevelser som lärt mig mer om mig själv och om världen vi lever på. Sedan tror jag mitt stoltaste ögonblick ligger framför mig, känner mig ibland som en målning som aldrig vill bli färdig. 

Det här är viktigt för mig: Att ha en värdebaserad intention i sina handlingar. Att skapa tid och plats för empati som att lyssna och finnas till för ens vänner och medmänniskor. Det är även viktigt att ge tid för egen eftertanke så att man kan leva och agera på sitt egna sätt och inte leva efter någon annans vilja eller liv.

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: Det är ganska enkelt, för att det inte finns plats för tobaksföretagen i den hållbara framtid vi behöver.  Jag står därför stadigt och tydligt på den sida som vill syna tobaksföretagens korrigerade manipulationsmetoder. Jag ser allt yngre som använder tobak helt omedvetna av konsekvenserna. Sedan har vi många äldre som vet om hälsoriskerna med tobak men som inte vet om att deras små tobakskickar bidrar till saker som barnarbete och klimat- hälsopåverkan världen över. Det är dags att göra hälsa, respekt och medmänsklighet trendigt. Tobak är varken något av det. 

Här hittar ni mig: På Instagram @ollymolander

Image

Victoria Escobar


Victoria är medgrundare till innovationsrörelsen Changers Hub som demokratiserar framgång. Hennes expertis är att alltid bära ett intersektionellt perspektiv samtidigt som hon ständigt drivs av att stärka unga vuxnas delaktighet och inflytande i civilsamhället. Vid sidan av Changers Hub är Victoria aktiv och förtroendevald inom idrottsrörelsen, hon är bland annat styrelseledamot i RF-SISU Stockholm och Stockholms fotbollförbund.

Detta är jag mest stolt över: Jag är stolt över att jag och mina medgrundare av Changers Hub 2015 inte bara vågade drömma högt utan också vågade drömma med ambitionen om att en dag bygga upp en plats där fler som oss fick möjligheten att jaga sina drömmar vare sig det handlade om att utveckla projekt, starta eget eller hitta sin drömutbildning. Det har tagit tid att komma dit vi är idag, men jag hade inte ändrat något längst vägen och jag hade aldrig velat göra det med ett annat team än Changers familjen. 

Det här är viktigt för mig: För mig är det viktigt att vara en förebild. Jag vill vara en person som inspirerar och tillgängliggör möjligheter för en grupp människor som har en helt annan startsträcka i livet. Det ska vara en självklarhet att alla människor oavsett etnisk tillhörighet, ålder, religion, kön, sexuell läggning eller funktionsvariation ska få uppleva sin bästa version av sig själv. 

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: Det ska vara enkelt att säga nej till tobak och tobaksindustrin. Genom att vara en förebild och en person som stolt visar sig vara en ambassadör för Non Smoking Generation vill jag bidra till att fler blir medvetna om hur tobak och tobaksindustrin påverkar människan och vår planet. För att det ska vara enkelt att säga nej till tobak behöver vi bli fler som uppmärksammar vilka konsekvenser tobak och tobaksindustrin medför, och vi behöver bli fler som visar att tobak inte är ett alternativ.  

Här hittar ni mig: Instagram: @victoriacescobar 

Image

Martin Melin


Martin Melin är polis och författare. Han var den första vinnaren av tv-programmet Expedition Robinson 1997 och idag är han en av papporna i Nyhetsmorgons pappapanel. Martin är en engagerad tonårsförälder som jobbar för att barn och unga ska få bättre förutsättningar till hälsa och utbildning.

Detta är jag mest stolt över: Jag är stolt över hur jag har utvecklats som pappa. Från att ha varit en ganska kass farsa som tog saker och ting för givet, som mest bara tittade på medan mamman drog det största lasset, till att idag vara en pappa som bryr sig, som engagerar sig och som faktiskt kan kalla sig en bra pappa. Det är något som jag idag är väldigt stolt över.

Det här är viktigt för mig: Jag tycker att det är viktigt att bry sig. Det finns människor som bara kan rycka på axlarna åt saker och säga; det där berör inte mig, jag bryr mig inte. Jag tror att om fler människor brydde sig så skulle det här samhället se bättre ut. Och alla Kan göra något. 

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: Jag har alltid haft svårt för rökning, och även för tobaksindustrin. Det skadar folk, dödar folk och i vissa fall, drar in folk i kriminalitet. För mig är det en självklarhet att om jag bara kan så vill jag göra vad jag kan för att belysa hur dåligt det är med rökning och vilken skada det faktiskt gör. Jag tror att framförallt unga människor, som söker sin identitet, behöver se vuxna som tydligt tar avstånd. Det är inte tufft att röka - tvärtom.

Här hittar ni mig: Jag finns på Instagram - @themartinmelin 

Image

bianca salming


Friidrottaren Bianca Salming, född 1998, är regerande svensk mästare i både femkamp inomhus och sjukamp utomhus. På meritlistan finns även en fjärdeplats i sjukamp från junior-VM 2016 då Bianca bara var 41 poäng från bronset. I mars 2017 kom hon på tionde plats i sitt första internationella seniormästerskap vid inomhus-EM i Belgrad.

Detta är jag mest stolt över: Jag skulle säga att det jag är mest stolt över är att komma 4a på Junior VM, även om jag var missnöjd över 4e platsen så är det fortfarande någonting jag är stolt över. Sen även att jag lyckats att kvala in till stora mästerskap när jag fortfarande varit junior. Det har känts väldigt stort och roligt!

Det här är viktigt för mig: Just nu är träningen det viktigaste för mig, det går före i princip allt. Jag jobbar dock även 50% på ett produktionsbolag som heter Starbay som i sin del har ett TV-program som heter Sverige Springer där jag är programledare. För mig är det viktigt att ha andra saker i livet också för att jag ska må bra därav gillar jag att jobba och umgås med familj och vänner. 

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: Jag är ambassadör för A Non Smoking Generation för att jag själv har mycket folk runt omkring mig som röker och det är något som alltid stört mig. Det är någonting som jag tycker är så sjukt onödigt och jag kan knappt förstå att det existerar eller att folk tycker det är värt att utsätta sig för någonting sånt. Sedan tack vare A Non Smoking Generation har jag fått reda på att det påverkar så mycket mer här i världen än bara personen själv som röker. Vilket gör att jag känner mig ännu gladare att få representera A Non Smoking Generation och att kunna få hjälpa till med att kanske bidra till en förändring.

Här hittar ni mig: Instagram: biancasalming / Youtube: Bianca Salming / Träningsinspiration och blogg: https://www.sverigespringer.se/profil/bianca-salming/

Image

Foto: Joakim Rissveds.

Jenny Rissveds


Jenny Rissveds är en professionell mountainbikecyklist som föddes i Falun 1994. När hon debuterade i OS i Rio 2016 vann hon guld som yngsta deltagare i startfältet. Hon har även vunnit flera SM-guld, ett EM-guld och blivit världsmästare i junior-, U23- och elitklassen.

Detta är jag mest stolt över: Jag är mest stolt över allt jag har tagit mig igenom de senaste åren. Jag har gått igenom en depression och är på god väg att bli frisk, detta har gjort att jag lärt mig så oerhört mycket om mig själv. Att jag vågar ta två steg tillbaka för att sedan ta ett steg framåt är jag väldigt stolt över.

Det här är viktigt för mig: Relationer och respekt. Jag föredrar få och nära relationer istället för många ytliga relationer och mina närmsta relationer till folk i min omgivning är väldigt viktigt för mig. Att respektera sina medmänniskor är också väldigt viktigt för mig och jag försöker att vara en bra medmänniska varje dag.

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation: De senaste åren har jag förstått att jag har en förmåga att påverka. Kan jag sprida budskapet att man ska vara tobaksfri känns det för mig självklart och väldigt rätt. Dessutom har jag aldrig någonsin smakat ett bloss eller en snus. Det är jag faktiskt också stolt över, på tal om att vara stolt över något :).

Här hittar ni mig: www.instagram.com/jennyrissveds
www.facebook.com/jennyrissveds

Image

Panetoz


Panetoz är ett svenskt band från Jordbro, som består av Pamodou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Badjie och Daniel Nzinga. Gruppen startade ”Vägen Ut” i Jordbro, med syftet att genom musikintresset hos de unga minska ungdomsbrottsligheten, droganvändning och segregationen och istället erbjuda en kreativ plats för unga att vistas på.

Detta är jag mest stolt över:
Njol: När jag tog mitt körkort för några år sedan och att jag vågade satsa på musiken när jag tog en paus från basketkarriären.

Nebeyu: Att jag aldrig gav upp musiken och att vi än idag som grupp är starkare än någonsin.

Johan: Mitt hus i Thailand, så att man åka dit på semester och koppla av efter turnéer.

Pamodou: Musikverksamheten i ”Vägen Ut”. Den blev min framgång och bidrar nu till att många unga talanger kan drömma stort.

Daniel: Min familj, mina vänner som står mig nära och såklart att jag som storebror lyckats inspirera mina syskon att våga drömma och tro på det de gör.

Det här är viktigt för mig:
Njol: Att ha kul med det man gör och se till att njuta under resans gång.

Nebeyu: Ta hand om familjen och se till att hitta en bra balans när jag jobbar jätte mycket, så att man inte kör slut på sig själv.

Johan: sol och glädje så att man kan fortsätta få energi för att kunna sprida det vidare till andra.

Pamodou: Ta hand om mina nära och kära samt påverka andra medmänniskor positivt så gott det bara går.

Daniel: Se till att fortsätta ha fötterna på jorden och dessutom se till att koppla av på sin fritid efter allt jobb.

Därför är jag ambassadör för A Non Smoking Generation:
Samtliga Svarar: Vi är med därför att vi tror på bättre hälsa.
Rökning anser vi är något dåligt som påverkar hälsan negativt. Man ska ta hand om sin kropp genom att äta nyttigt, träna lagom och använda sunt förnuft.

I grunden har vi alla varit väldigt idrottsaktiva och än idag fortsätter vi att vara det genom bra kost och träning, samt dans såklart.
Därför vill vi vara ambassadörer för A Non smoking Generation. För att som förebilder är det viktigt att vi försöker påverka andra att rökning inte är bra och få dem att försöka sluta röka, eller helst aldrig börja.

Här hittar ni oss:
Instragram: Panetoz
Twitter: Panetoz
PS. och såklart sist men inte minst i din stad där vi kommer att uppträda 😉