I veckan besökte A Non Smoking Generations föreläsare Nyköping för att sprida kunskap om tobaksindustrins baksidor och nikotinets hälsorisker till högstadieelever. Efter föreläsningen intervjuades en av föreläsarna, Freja Falkenberg, tillsammans med tre elever i P4 Sörmland om snusets ökande popularitet bland unga.
A Non Smoking Generations föreläsning handlar om tobakens negativa konsekvenser för miljö, hälsa och hållbar utveckling, och även om tobaksindustrins strategier för att locka ungdomar att vilja testa deras produkter. Genom reklam i sociala medier, tilltalande smaktillsatser och attraktiv förpackningsdesign har de lyckats framställa snus och nya nikotinprodukter som mindre farliga och skapat en skadlig trend bland ungdomar.
Efter en föreläsning i Nyköping förklarar vår föreläsare Freja Falkenberg i P4 Sörmland att introduktionen av nya nikotinprodukter, som vitt snus och e-cigaretter, och industrins marknadsföringsknep har lett till en lavinartad ökning i nikotinanvändningen bland unga. Enligt CAN:s nationella skolundersökning 2024 har 16 procent av högstadieeleverna och 29 procent av gymnasieeleverna börjat snusa.
Efter föreläsningen intervjuades även eleverna Lydia, Clara och Olivia som vittnade om att snus uppfattas som coolt och att det finns en stark nikotinnorm bland unga. Unga utsätts för stor press att börja och vissa har tuggummin i snusdosor för att låtsas som att de snusar.
– På Tiktok är det många folk som lägger ut när de vejpar, och de tycker väl att det är lite coolt.
– Det är mer onormalt för alla ungdomar som inte gör det, folk tycker att det är lite konstigt om man inte gör det, och man kan bli mobbad.
Eleverna berättade vidare om deras åsikter och erfarenheter i relation till den nya kunskapen de fick i föreläsningen.
– Jag tycker väl att det är ganska dåligt, det är inte så jättebra för hälsan och sånt. Affärerna gillar ju det för de tjänar mer pengar. Men det blir mer barnarbete för de som arbetar.
– Man kan få hjärnsjukdom tror jag. Och jag har hört att man kan få väldigt problem med hosta. Ja och man kan få lättare depression och psykisk ohälsa. Många vejpar och dricker alkohol för att de mår dåligt, men de mår ju bara dåligare av det.
– Det påverkar ju fattigdomen av barn. För då får ju barnen ingen utbildning, när de tvingas jobba på plantagen. Och då blir det mer fattigdom i världen.
Vill du hjälpa oss att vända snustrenden bland unga? Stöd vårt arbete här.