A Non Smoking Generation i SVT Nyheter Sörmland

”Vitt snus” ökar i popularitet och ”marknadsförs som godis”, det rapporterar SVT Nyheter Sörmland efter att ha tagit del av A Non Smoking Generations föreläsning ”Barnarbete i ny förpackning” i Eskilstuna. Föreläsarna uppmärksammade att marknadsföringen av nya nikotinprodukter som ”tobaksfria” är vilseledande eftersom nikotinet kommer från tobaksplantan, och att de nya produkterna medför samma hållbarhetsproblem som traditionella tobaksprodukter.

Bild: Robin Persson/SVT

Under hösten är A Non Smoking Generation ute på föreläsningsturné med projektet Tobaksbarn och när turen kom till Rekarnegymnasiet i Eskilstuna närvarade SVT Nyheter Sörmland för att sprida kunskapen vidare. Föreläsningen avslöjar hur tobaksindustrin påverkar miljön, exempelvis i form av nedskräpning, och utnyttjar barnarbete på tobaksodlingar runtom i världen.

Föreläsarna Sonia och Josefin lyfte att dessa hållbarhetsproblem gäller för samtliga tobaksprodukter – även snuset i vit förpackning som blir alltmer populärt bland unga. De förklarade att tobaksindustrin marknadsför nya nikotinprodukter som ”tobaksfria” för att kringgå tobakslagen, och kan därför göra reklam riktat till barn och unga. Många tror att de nya produkterna är mindre farliga när de kallas ”tobaksfria” och marknadsförs likt godis. A Non Smoking Generation vill öka medvetenheten om nikotinets många hälsorisker, samt att nikotin alltid framställs av tobak.

– Man har valt att plocka bort tobaksbladen från produkten men nikotinet i den kommer fortfarande från tobaksplantan, säger föreläsaren Josefin.

Läs mer och se intervjun hos SVT Nyheter Sörmland.