Regeringen har beslutat att göra en drastisk minskning i anslaget till ANDTS-politiken, som rör åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel. Dessutom föreslår regeringen att målet för tobakspolitiken inte längre ska vara att minska tobaksbruket, utan endast att minska skadorna som orsakas av tobaks- och nikotinprodukter. Vi på A Non Smoking Generation är kritiska till regeringens förslag och anser tvärtemot att både anslaget samt målen måste skärpas för att skydda barn och unga – och främja folkhälsan.
I regeringens nya budgetproposition avsätts ett betydligt lägre anslag till ANDTS-politiken. I år är anslaget 115 miljoner kronor, vilket nästa år sänks till cirka 93 miljoner kronor. Vad denna minskning kommer få för konsekvenser beskrivs inte i propositionen, men i praktiken innebär det färre resurser till det tobaksförebyggande arbetet – som i dagsläget redan kämpar med otillräckliga resurser.
Till A Non Smoking Generations stora besvikelse föreslår regeringen också att tobakspolitikens mål ska förändras. Målet ska nu inte längre vara att minska tobaksbruket utan fokus handlar i stället om att minska de medicinska och sociala skadorna av tobaks- och nikotinprodukter. Regeringen upprepar tobaksindustrins argument och betonar också att hänsyn ska tas till de ”varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka”.
Denna förändring gynnar endast tobaksindustrin som kommer att kunna fortsätta marknadsföra och sälja snus samt nya nikotinprodukter som ”mindre skadliga” alternativ till cigaretter. Detta är särskilt oroväckande med tanke på att bruket av nya nikotinprodukter har ökat lavinartat bland barn och unga de senaste åren.
I DrugNews uppmärksammar vår generalsekreterare Helen Stjerna att alla tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka allvarliga sjukdomar. Oberoende forskning visar dessutom att dessa produkter kan öka risken för framtida rökning, drogmissbruk och ökat alkoholintag. Genom minskade satsningar på det förebyggande arbetet – för att minska tobaksbruket – är risken påtaglig att Sverige kommer att misslyckas med att minska skadorna som tobaksbruket orsakar.
Tobaksfakta och Cancerfonden är två andra organisationer som har uttryckt stark kritik mot regeringens förslag. I Svenska Dagbladet lyfte Lisa Klefbom från Cancerfonden bland annat att förslagen går emot EU:s plan för att bekämpa cancer och Tobakskonventionens riktlinjer.
Vill du stödja vårt tobaksförebyggande arbete? Se vad du kan göra här.