A Non Smoking Generation kritiserar Way Out West

19 augusti 2019
 / 
A Non Smoking Generation kritiserar Way Out West

Way Out West tillät snustillverkare att dela ut ”tobaksfritt snus” kostnadsfritt under festivalen som pågick i Göteborg mellan 13-15 augusti. Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, intervjuades i GP där hon uppmärksammade att alla nikotinprodukter medför allvarliga hälsorisker och borde regleras som tobak.

Festivalen Way Out West säljer alkohol inom begränsade områden med 18-års gräns och har sedan några år tillbaka slutat att sälja kött av hållbarhetsskäl. Under årets festival tilläts däremot en tobakstillverkare från Västsverige att dela ut gratisprover av ”tobaksfritt” snus på festivalområdet där minderåriga befann sig. GP kontaktade Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, som fick kommentera händelsen:

  • Tobaksfritt är inte detsamma som riskfritt. Det är snusindustrin själva som kallar det tobaksfritt men deras ”tobaksfria” snus kan innehålla 20 gånger så mycket nikotin som vanliga cigaretter.

A Non Smoking Generation arbetar för att sprida kunskap om nikotinets skadeverkningar och ursprung; att allt nikotin som finns på marknaden framställs av tobak. Målet är att påverka Livsmedelsverket och politiker att inkludera dessa nya ”tobaksfria” nikotinprodukter i tobakslagstiftningen. I intervjun lyfte Helen fram problematiken med dagens regelverk.

  • Det finns inga regler. Inga åldersgränser. Ingenting. Det är rena High Chaparral faktiskt. Vi ligger på Socialdepartementet för att få till en reglering men istället funderar de på att släppa reklamen fri för den här typen av produkter, och det är ju helt galet.

En representant från berörd snustillverkare och en representant från festivalarrangören menade att åldersgränsen följdes och att inga minderåriga fick tillgång till produkten.

Läs mer hos GP.