A Non Smoking Generation ”varnar för vita snuset” i P4 Sörmland

18 september 2020
 / 
A Non Smoking Generation ”varnar för vita snuset” i P4 Sörmland

Nya nikotinprodukter, såsom vitt snus och e-cigaretter, marknadsförs vilseledande som ”tobaksfria” och det finns en stor okunskap kring produkternas innehåll samt påverkan på miljö och hållbarhet. Det uppmärksammade A Non Smoking Generations föreläsare Sonia och Josefin i en intervju med P4 Sörmland.

I samband med besök på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna intervjuades A Non Smoking Generations föreläsare Sonia Hammi och Josefin Airas i P4 Sörmland. Precis som i föreläsningen ”Barnarbete i ny förpackning” lyfte de den vilseledande marknadsföringen av nya ”tobaksfria” nikotinprodukter, och att det saknas kunskap om hur dessa produkter framställs och påverkar global hållbar utveckling.

– Det finns en stor okunskap, inte bara bland unga utan generellt. Och där tror jag att tobaksindustrin har lyckats med sitt jobb, de har lurat människor, säger Josefin.

Sonia uppmärksammade varför tobaksindustrins marknadsföring av nya produkter är vilseledande, och informerade om att även dessa produkter framställs av tobak som odlas genom utnyttjande av barnarbete.

– Vi vill inte kalla dem tobaksfria i och med att det finns nikotin i… det som folk inte vet om är att nikotinet i de så kallade ”tobaksfria” produkterna kommer från tobaksbladen. Det man har gjort i de nya produkterna är att rensa bort bladen från produkten, men nikotinet finns fortfarande kvar, och bakom nikotinet ligger tobaksbladen med barnarbete, förklarar Sonia.

Josefin förklarade att tobaksindustrin marknadsför nya nikotinprodukter som tobaksfria för att kunna kringgå reglerna i befintlig tobakslagstiftning.

Samtidigt bidrar strategin till att produkterna framställs som mindre farliga. Sonia lyfter att många ungdomar tror att de nya produkterna, såsom det vita snuset, inte är så farligt, vilket ökar risken att unga börjar använda dem.

– Men vi vet att nikotinet är ju farligt, både för hälsan men också för de som tillverkar de här produkterna, säger Sonia.

Lyssna på inslaget i Sveriges Radio P4 Sörmland.