Allt fler unga använder e-cigaretter

12 december 2018
 / 
Allt fler unga använder e-cigaretter

Användandet av e-cigaretter har ökat drastiskt bland unga under de senaste fyra åren. Detta rapporterar SVT Nyheter som har fått ta del av resultat från en ny undersökning av skolelevers drogvanor. Många unga lockas att testa e-cigaretter på grund av frukt- och godisliknande smaktillsatser.

Den nya undersökningen om skolelevers drogvanor, gjord av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning), visar att andelen gymnasieungdomar i årskurs två som har testat e-cigaretter har ökat med 70 procent sedan 2014. Motsvarande siffra var en ökning med drygt 40 procent bland elever i årskurs nio.

Att använda e-cigaretter är vanligare bland pojkar än bland flickor, och vanligare bland de som också har rökt vanliga cigaretter. Undersökningens resultat pekar på att ungdomarna främst testar på grund av nyfikenhet. De kan lockas av det allt större utbudet av olika smaker som finns på marknaden, såsom frukt och godis.

Liknande undersökningsresultat i USA har fått myndigheten FDA (Food and Drug Administration) att vilja förbjuda smaktillsatser i e-cigaretter som kan locka ungdomar att testa. Finland har redan förbjudit andra smaker än tobakssmak och liknande lagstiftning är uppe för diskussion i Tyskland.

Åldersgränsen för att köpa och sälja e-cigaretter i Sverige är 18 år, men förslag om att förbjuda smakerna verkar ännu inte vara aktuellt för svenska politiker.