
Föreställ dig en yta på en kvadratkilometer, inramad av Visbys snart tusenåriga ringmur. En historisk plats där handel och sjöfart format idéer genom möten – ibland i konflikt. I över femtio år har samma plats varit hem för demokratiska institutioner, rundabordssamtal, öppna scener och spontana manifestationer. Förra veckan deltog Marcus, vår vikarierande kommunikationsansvarig, under Almedalsveckan i Visby. Här är tre centrala reflektioner om demokratiska mötesplatser, tobaksindustrins närvaro – och varför vårt engagemang behövs mer än någonsin.
1. Demokratiska mötesplatser kräver ständig närvaro
Almedalsveckan erbjuder unika möjligheter till omvärldsbevakning, nätverkande och påverkan. Under veckan deltog vi i barnrättsmingel, träffade våra ambassadörer och lyssnade till panelsamtal om folkhälsa. På plats kan vi sprida vårt budskap om en nikotinfri skoltid – och möta andra som brinner för en hållbar framtid. Almedalen är utan tvekan en av världens största demokratiska mötesplatser. Men för att verkligen vara demokratisk måste alla röster kunna höras.
2. Tillgänglighet är en demokratifråga
Samtidigt visar Almedalen på betydande brister. Visbys världsarv, med kullerstensgator och kuperad terräng, utgör en utmaning för många. Alla panelsamtal är inte tillgänglighetsanpassade. Och bara kostnaden för resa, logi och deltagaravgifter utestänger många organisationer och röster. Om alla ska kunna delta måste tillgängligheten prioriteras.
3. Tobaksindustrin flyttar fram sina positioner
Under fem olika panelsamtal lyfte tobaksindustrin sina utmaningar kring ökad försäljning, såsom oro över folkhälsofrämjande EU-regleringar och företagens vilja att öka tillgången till tobaksprodukter. Det är tydligt – tobaksindustrin vill närmare den politiska makten. Därför gör vår närvaro skillnad. Vi står upp för barn och ungas rätt till en nikotinfri uppväxt – och vi ser till att fler röster hörs i samtalen som formar framtiden.
Vill du veta mer om vårt arbete under Almedalen eller engagera dig? Hör av dig!