”Andrea och Shannelle hjälper unga att avstå tobak”

Under hösten reser våra föreläsare Andrea och Shannelle runt till Sveriges skolor för att utbilda ungdomar i tobakens effekter på både hälsa, miljö och mänskliga rättigheter. I samband med besök i Västerås uppmärksammades projektet i en serie bestående av tre inslag i SVT Västmanland.

I ett av tre inslag i SVT Västmanland berättar Andrea och Shannelle om vårt arbete och syftet med föreläsningen.

-Vi är här för att jobba förebyggande, vi vill att unga ska få egna och bra argument för att själva vilja avstå från tobak.

Utöver våra föreläsare intervjuades skoleleverna Isak Norén och Jacqueline Jessen samt Susanne Unger som är utvecklingsledare på enheten för folkhälsa i Region Västmanland.

Isak och Jacqueline berättar att vitt snus har blivit mer populärt bland unga, dels då produkten upplevs trendig och lite fräschare än traditionellt snus. Även grupptryck, accessoar och marknadsföring av influencers nämns som orsaker till att unga använder produkten.

– Det förekommer ofta på sociala medier och det är där ungdomar hänger för det mesta. Så jag skulle säga att det påverkar ungdomar, säger Jacqueline Jessen.

Utvecklingsledare Susanne Unger informerar om att snusandet ökar bland tjejer i Västmanland, och förklarar att det kan bero på det vita snuset.

– Om man börjar tidigt med en beroendeframkallande produkt som innehåller nikotin är risken stor att man blir beroende, att man fortsätter att vara beroende upp i vuxenlivet. Ju längre period man är beroende av en produkt som är hälsoskadlig desto större risk att bli sjuk i det långa loppet.

Vill du hjälpa oss att sprida denna livsviktiga kunskap till ännu fler? Stöd oss här.

Se alla inslagen i SVT Västmanland.