April, april

AAEAAQAAAAAAAAP1AAAAJDhmYTdhNWRhLTczNzItNDBkNi04OGQ5LWJkMDkxYjA2OWI4MA

Varje dag luras ca 45 barn och ungdomar att börja röka. Det kan bara ses som ett underbetyg till hela vuxenvärlden, och JA, du KAN göra något åt det!

I dagens Sverige röker i genomsnitt var tredje gymnasieungdom i åk 2. Majoriteten börjar i åk 1. Ny skola. Nya kompisar – eller inte. Det är en ängslig tid när man står mitt emellan barn och vuxenliv och förväntningarna är höga från många håll. Det vi ser tydligt är hur tobak smittar. I vissa skolor är tobaksbruket så högt som 60 – 70%. Hur är det i den skola där ditt barn går? Eller ska gå? Kolla upp det i tid och prata med ditt barn!

Om ditt barn har börjat använda tobak handlar det om att snabbt ingripa. Nikotinet är nämligen så ruggigt att det har en beroendegrad fullt jämförbar med heroin och kokain – ett beroende kan utvecklas redan efter ett par gånger. Så ju förr du upptäcker om ditt barn börjat använda tobak desto bättre.

Du behöver inte vara Sherlock Holmes

Nej det handlar om helt vanlig iakttagelseförmåga, om att se tecknen. Luktar kläderna rök? Tuggar ditt barn oftare tuggummi? Tar ditt barn sena och regelbundna kvällspromenader? Anar du ett mer omsorgsfullt användande av tandborsten eller har du kanske gjort fynd i form av snusdosor och cigarettpaket? Känner du dig det minsta tveksam, fråga. Fråga hellre en gång för mycket än tvärt om. Om du fort- farande känner dig tveksam eller orolig – ring kompisarnas föräldrar och ventilera dina funderingar. Du har inget att skämmas för och allt att vinna.

Ett livsviktigt samtal

Tobakssamtalet är ett av de viktigaste samtalen du kommer att ha med ditt barn och vi rekommenderar att du har det ett par gånger per år. Det är en bra chans att verkligen fråga, diskutera och ta reda på hur ditt barn ser på tobaksbruk och hur kompisarna resonerar. Och inte minst viktigt, en möjlighet att berätta hur du själv ser på rökning, snusning och andra droger – som har ett nära samband. Försök att lägga upp samtalet på ett sätt som ger barnet egna, konkreta argument att stå emot tobak med.

  • Prata om förebilder som inte röker och snusar.
  • Prata om hur dyrt det är att röka eller snusa.
  • Prata om hur ditt barn ska förhålla sig till kompisar som röker eller snusar.
  • Prata om belöningar för tobaksfrihet – sätt upp mål tillsammans.
  • Prata om hur tobak påverkar utseendet, dålig hy, sämre kondition, fula tänder och dålig andedräkt.
  • Betona självständigheten som följer av att inte använda tobak. Var öppen, engagerad och uppmuntrande.
  • Berätta om tobaksindustrin och hur de lurar, utnyttjar och förstör! Som konsument har man stor makt att påverka och vår erfarenhet är att ingen vill bidra till barnarbete, fattigdom och miljöförstöring.
  • Var tydlig med att du inte vill att ditt barn ska börja röka eller snusa.

Tobakssamtalet är viktigt att hålla oavsett om du som förälder röker eller snusar själv, du håller det med ditt barn av omsorg och omtanke. Du kommer inte att ångra dig – det lovar vi!

Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation