Bakom godissmaken döljer sig nikotinet

7 januari 2021
 / 
Bakom godissmaken döljer sig nikotinet

Tänk dig att du är 15 år gammal och ser att det finns e-cigaretter och snus som smakar godis. Skulle du då tro att det var farligt? Troligen inte. Men under de goda smakerna döljer sig nikotinet. Det uppmärksammar Tobaksfakta i en annons för att lyfta betydelsen av ett förbud mot smaktillsatser i all tobak.

Vi är många som i decennier arbetat med att avslöja fakta kring de livsfarliga riskerna med rökning. Det har gett resultat. Allt färre röker. Tobaksindustrin lanserar istället nya alternativ. Snus och e-cigaretter erbjuds med härliga smaker, och de framställs som fräschare och hälsosammare alternativ till cigaretter. Det går bra för tobaksindustrin. Så bra att många nu tror att nikotin är ofarligt.

Fram till 1970-talet användes knappt några smaktillsatser alls i nikotinprodukter. Sedan dess har tobaksindustrin tagit fram mer än 10 000 olika smaktillsatser för att locka unga – och därmed värva nya konsumenter. Många av de blir livslångt beroende innan de ens fyllt 18 år.

Vi saknar en smakreglering för snus och e-cigaretter. Sveriges politiker har makt att utöka lagen om smaktillsatser, så att den gäller alla nikotinprodukter.

Vem vill du skydda – våra barn eller tobaksindustrin?

Om annonsen

Tobaksfakta vill lyfta betydelsen av en reglering av smaktillsatser i snus och e-cigaretter för att skydda barn mot nikotin. Därför har de gått ut med annonsen nedan i bilagan Vårt samhälle i Svenska Dagbladet.