Barn riskerar sin hälsa och skolgång för tobaksodling i Zambia

27 januari 2021
 / 
Barn riskerar sin hälsa och skolgång för tobaksodling i Zambia

Tobak är en av Zambias viktigaste exportvaror, men trots det får landets tobaksodlande familjer en låg ersättning för sitt hårda arbete. En stor andel av intäkterna används till avbetalning av lån samt material som behövs till odlingen. Alltför ofta behöver barn hjälpa till i arbetet för att finansiera sin egen skolgång.

Tillsammans med en partnerorganisation i Zambia har organisationen Unfairtobacco gjort en film som visar hur barn riskerar sin hälsa och berövas rätten till vila och fritid till följd av arbete på tobaksfält.

I filmen The impact of tobacco production on children´s rights in Zambia intervjuas Monica och Ethel, två flickor som går i fjärde respektive åttonde klass, som hjälper sina familjemedlemmar med tobaksodling. De berättar att arbetet på tobaksfälten ofta leder till hosta och influensa, och att det ofta saknas skyddsutrustning så att det räcker till alla som arbetar. Intäkterna från tobaksförsäljningen används delvis för att finansiera flickornas skolavgifter. Flickorna går i skolan men berövas möjligheter att njuta av deras barndom utanför jobb och utbildning.

Se filmen här.