Butiken som gömmer tobaken bakom kassan och vill ha en lag om exponeringsförbud

Non Smoking Generations praoelev Amelie Lindahl bestämde sig för att åka ut till Årsta utanför Stockholm och besöka butiken som gömmer tobaken bakom kassan. Här berättar hon om mötet med Örby Slott & Gott.

Butiken hade direkt en trevlig stämning när man steg in genom dörren. Under hela intervjun kom det in många kunder för att bara prata, detta gav kiosken en väldigt familjär stämning. “Det känns nästan som om jag är en psykolog ibland” säger Fredrik, delägare av Örby Slott & Gott, som vi intervjuar. Butiken var med i kampanjen Tobaksfria barn som vi hade tillsammans med Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden i våras.

Vad tyckte ni om kampanjen tobaksfria barn?

– För oss var det en självklarhet att delta i kampanjen. Vi alla tre delägare tänker väldigt mycket på vår egen och andras hälsa. Vi hade aldrig gjort något som detta tidigare och filmen var ett startskott för att precis innan sommaren gömma undan tobaken permanent.

Hur var det att genomföra experimentet med att byta ut tobaken mot frukt, hattar och flamingos?

– Jag tyckte det var jättekul! Jag själv röker inte men jag var väldigt positiv till experimentet. Vi alla tre delägare var enade om att göra detta eftersom att vi då kan förändra människors beteende och hjälpa dem genom att inte hålla tobaken så synlig och locka till köp.

Hur kommer det sig att ni senare införde detta permanent?

– Det var mycket tack vare filmen. Vi kände att vi inte bara ville uppmärksamma det och sedan lägga ned det, utan att gå hela vägen och införa detta permanent istället.

Vad för reaktioner har ni fått efter att ha gömt undan tobaken?

– Vi har faktiskt fått grymt bra reaktioner från alla håll och kanter. Speciellt från dem som röker eftersom att de vill sluta. Igår fick vi ett samtal från en förälder vars barn brukar komma och köpa godis här och de tyckte att det var jättebra att vi gömt undan tobaken. Många barn tycker även om den nya fondväggen och tycker att det är mycket bättre än tobaken som var där tidigare. Även människor som kommer in för att köpa tobak och som inte har varit här förut tycker att det är jättebra.

Vilken sorts förebild strävar ni efter att vara?

– Vi tänker att vi är en jättebra förebild och att andra butiker kan göra samma sak som oss. Men det största målet för oss är att det införs en lag om exponeringsförbud. Vi tror att andra kommer att ta efter då det känns nytt och fräscht.

Har någon annan hört av sig?

– Skolan här i närheten har hört av sig och vill att vi ska komma och prata om tobak under en temakväll. Vi hade också tobakskontroll från Stockholms stad häromdagen och hon var väldigt positiv till vårt engagemang och hon skulle lägga ut det på sina kanaler för att lyfta det till en högre nivå.

Fredrik säger att han tror att många butiker tror att de kommer att förlora kunder genom att gömma tobaken men han säger att det troligtvis kommer att bli en liknande situation som när man införde rökförbud på restaurangerna. “Om man kollar på hur mycket positiv respons som vi fått så tror jag inte att man kommer få mindre kunder av att gömma undan tobaken.”

örby2

örby1 kopia

Text: Amelie Lindahl, prao-elev, 14 år

Foto: Anthonia Zachari