Cancerfonden: Så ställer sig EU-valets toppkandidater till det vita snuset

5 juni 2024
 / 
Cancerfonden: Så ställer sig EU-valets toppkandidater till det vita snuset

Inför EU-valet har flera av EU-valets toppkandidater uttryckt ett starkt ställningstagande för det vita snuset. I sina valkampanjer har flera partier påstått att Sverige skulle ha lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU, något som motbevisas i Världshälsoorganisationens (WHO) senaste studier. I WHOs europastatistik ser man att hela 14 andra länder har lägre tobaksrelaterad dödlighet än Sverige.  Den relativt låga andelen vuxna rökare i Sverige är dessutom inte snusets förtjänst, utan det är tack vare en stark tobakslagstiftning. Tobaksindustrin använder sådana argument i sin retorik inför EU-valet för att möjliggöra att fler barn och unga kan börja använda industrins nikotinprodukter i fler länder. Vitt snus marknadsförs som ofarligt, trots att oberoende forskning visar att hälsoriskerna är många. Cancerfonden har inför valet ställt frågor till toppkandidater om hur de och deras parti kommer arbeta för att förstärka lagstiftningen rörande tobaks-/nikotinprodukter på EU-nivå. 

Flera partier arbetar hårt med sina kampanjer och vallöften om vad de ska genomföra om de blir invalda genom EU-valet. Cancerfonden som ställt frågor till toppkandidaterna har sammanställt partiernas svar på frågan: Avser du och ditt parti arbeta för att förstärka lagstiftningen rörande tobaksprodukter och nya nikotinprodukter på EU-nivå?

Viktigt att notera är att partiernas initiala svar “ja” eller “nej” på frågan, inte helt stämmer överens med hela kandidatens fullständiga svar. Istället behöver hela svaret läsas för att få en uppfattning om hur de ställer sig i frågan. 

Cancerfondens sammanställning av svar från toppkandidaterna

Moderaterna:

– JA – Ja, när det kommer till cigaretter bör vi ha en strikt lagstiftning. Vad gäller nya nikotinportioner tycker vi den svenska regleringen är bra och att EU bör följa efter.

Kristdemokraterna:

– NEJ – För oss Kristdemokrater är det synnerligen viktigt att skydda barn och unga från tobak och nikotinprodukter och fortsatt arbeta för att begränsa skadeverkningarna.

EU:s plan för att eliminera cancer presenterades 2021, och den innehåller en vision om en tobaksfri generation 2040. Planen innehåller en översyn av nuvarande EU-reglering av tobak och nya tobaksprodukter.

Vi tycker att detta är viktigt. De gemensamma reglerna ska bidra till att begränsa skadeverkningarna från tobaks- och nikotinprodukter, i synnerhet i relation till unga.

Vi är emot ett EU-generellt förbud av så kallat tobaksfritt snus, även kallat nikotinportioner eller vitt snus, samtidigt som medlemsländerna bör ges stor frihet att själva utforma sin folkhälsopolitik.

Centerpartiet:

– NEJ – EU ska inte lägga sig i det svenska snuset, alldeles oavsett om det är vitt eller brunt. Sverige har en unik tradition kring en produkt som utan tvekan är mångfalt mindre farligt än rökning och den ska inte EU peta i. Vi är medvetna om att även snuset är beroendeframkallande och har hälsorisker, men i jämförelse med cigaretter är de små.

Socialdemokraterna:

– JA – Kraven och reglerna vad gäller tobaksprodukter behöver fortsätta höjas.

Miljöpartiet

– JA – Miljöpartiet vill ta fler steg framåt för att minska beroendet av tobak, och även alla nya nikotinprodukter måste utvärderas och lagstiftning behöver ses över.

Vi anser att regleringen av vitt snus framförallt ska finnas på nationell nivå, i likhet med att Sverige ska även i fortsättningen behålla sitt undantag för försäljning av tobakssnus, och då även för vitt.

Samtidigt anser vi att det är självklart att alla nikotinprodukter bör regleras till exempel vad gäller åldersgräns, styrka och marknadsföring. Vi har bl a drivit på för krav om hälsovarningar på minst 80% av paketen för e-cigaretter.

Vänsterpartiet:

– NEJ – Vi vill se en striktare lagstiftning, men frågan bör avgöras på nationell nivå i Sverige, inte av EU. För tobaksindustrin är barn och ungdomar viktiga målgrupper då de allra flesta börjar röka i tonåren. Att begränsa tillgängligheten och marknadsföringen i förebyggande syfte är en självklarhet.

Vår utgångspunkt är att ingen människa ska bli nikotinberoende av någon produkttyp. Den som är beroende av nikotin genom andra tobaksprodukter än cigaretter får möjligen inte lika allvarliga skador som den som röker, men det rör sig likväl om ett beroende och hälsan riskerar att påverkas negativt.

I riksdagen har vi föreslagit att det inte bör vara tillåtet att använda tillsatser av smakämnen som gör tobaksfritt snus attraktivt för barn, unga och icke-rökare, genom att det leder till en tydligt märkbar doft eller smak av något annat än tobak.  

Liberalerna

– JA – För mig handlar folkhälsoarbetet och de förebyggande hälsoinsatserna om kunskap och respekt för individens självbestämmande. Den som är fast i ett beroende är inte fri. Nikotin är både beroendeframkallande och förödande för hälsan.

Det viktigaste arbetet är det förebyggande arbetet därför vill vi se ett stärkt arbete kring att säkerställa att man får tydlig information om riskerna med nikotinprodukter i hela EU, särskilda insatser ska riktas mot unga.

Sverigedemokraterna:

– NEJ, vi anser att detta är frågor som medlemsländerna själva hanterar.

Ta del av Cancerfondens hela sammanställning här.