Cancerfondens nya rapport: Stora luckor i den cancerförebyggande politiken

17 mars 2022
 / 
Cancerfondens nya rapport: Stora luckor i den cancerförebyggande politiken

En tredjedel av alla cancerfall går att förebygga. Cancerfondens nya rapport – Stora luckor i den cancerförebyggande politiken – visar att dagens politik misslyckas med att minska påverkbara riskfaktorer såsom övervikt, tobak och alkohol samt exponering för solljus, och efterlyser ett politiskt helhetsperspektiv samt högre ambitionsnivå i den svenska cancerstrategin.

År 2020 insjuknade 63 000 svenskar i cancer, och till år 2040 beräknas denna siffra ha ökat till 100 000 fall varje år. 30 procent av all cancer går att förebygga, men befintlig politik är otillräcklig för att främja de hälsosamma levnadsvanor som minskar risken för individen och antalet sjukdomsfall bland befolkningen. Cancerfonden har granskat Sveriges cancerförebyggande politik och uppmärksammar i sin nya rapport att ”det finns stora och outnyttjade möjligheter för samhället att agera och kraftsamla för en jämlik folkhälsa.”

Tobaksbruk är en av de riskfaktorer som behöver minimeras för att förebygga cancer. Tillsammans med alkohol orsakar tobaksrökning 13 procent av alla cancerfall. Cancerfonden framhäver vikten av en samordnad tobakspolitik med en konkret handlingsplan för att minska tobaksbruket, och vill se tobakspolitiska åtgärder för att begränsa tobaksindustrins marknadsföring och höja tobakspriset. Cancerfonden – och A Non Smoking Generation – efterlyser:

  • En aktiv prispolitik med höga punktskatter på tobak
  • Exponeringsförbud mot tobak i butik (dold försäljning)
  • Neutrala (reklamfria) tobaksförpackningar
  • En enhetlig reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter

Vill du stödja vårt tobaksförebyggande arbete? Se hur du kan bidra här.

Ta del av hela rapporten hos Cancerfonden.