CAN:s nationella skolundersökning 2024: Snusandet bland unga fortsätter att öka

3 december 2024
 / 
CAN:s nationella skolundersökning 2024: Snusandet bland unga fortsätter att öka

Snusandet bland svenska högstadie- och gymnasieelever fortsätter att öka. Den största ökningen har skett bland tjejer i gymnasiets årskurs två, där bruket har ökat från fyra procent till 26 procent under de senaste tio åren. Det visar CAN:s nationella skolundersökning 2024.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomför en årlig skolundersökning riktad till elever i grundskolans årskurs nio och gymnasiets årskurs två, som får svara på frågor om deras erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak/nikotin och spel om pengar. Årets undersökning visar tyvärr att en övervägande majoritet – 65 procent – av svenska gymnasieelever i årskurs två har använt någon form av tobaks- eller nikotinprodukt, och att snustrenden bland unga fortsätter uppåt.

Snus

Sedan 2017 har andelen som snusar (vitt och/eller brunt snus) bland högstadieeleverna ökat kraftigt från fem procent till 16 procent 2024. Ökningen har skett bland både killar och tjejer men är mer påtaglig bland tjejerna, som nu ligger på rekordhöga 14 procent. 10 procent av de 16 procent som snusar uppgav att de gör det frekvent (dagligen eller nästan dagligen) och sex procent uppgav att de snusar sporadiskt (ibland). 33 procent av högstadieeleverna uppgav att de hade snusat någon gång.

2024 snusade 29 procent av gymnasieeleverna, jämfört med 13 procent 2012 då bruket var som lägst. Även i denna åldersgrupp är det vanligare med frekvent (21 procent) än sporadisk (åtta procent) användning och ökningen är störst bland tjejer, där 26 procent uppgav att de snusar 2024 jämfört med fyra procent för tio år sedan 2014. 54 procent av gymnasieeleverna uppgav att de hade snusat någon gång.

Vitt snus är den överlägset mest använda snussorten i både högstadiet och gymnasiet.

Cigaretter

Under 2010-talet har det skett en stadig minskning i andelen rökare bland svenska ungdomar, men de senaste tre åren har trenden vänt. Andelen rökare bland gymnasieeleverna har ökat signifikant från 17 procent 2021 till 21 procent 2024. 19 procent röker sporadiskt och två procent röker frekvent.

I årets undersökning uppgav åtta procent av högstadieeleverna att de rökte, varav sju procent rökte sporadiskt och en procent rökte frekvent. 

E-cigaretter 

Sedan e-cigaretter inkluderades i CAN:s undersökning 2014 har det skett en drastisk ökning och bruket var som högst 2022. Därefter har andelen vejpare minskat något men är fortsatt på höga nivåer. Bland tjejer i gymnasiet har andelen vejpare ökat från fyra procent 2021 till 24 procent 2024. I år uppgav sammantaget 16 procent av högstadieeleverna och 20 procent av gymnasieeleverna att de hade vejpat under den senaste månaden. I båda åldersgrupperna är det vanligast att vejpa sporadiskt.

38 procent av högstadieeleverna och 56 procent av gymnasieeleverna uppgav att de hade använt e-cigaretter någon gång.

Totalt tobaksbruk

I högstadiet uppgav 23 procent – 21 procent killar och 25 procent tjejer – att de hade använt någon form av tobak/nikotin under den senaste månaden. Motsvarande siffra för gymnasieeleverna är 40 procent bland både tjejer och killar.

44 procent av högstadieeleverna och 65 procent av gymnasieeleverna har använt minst en tobaks-/nikotinprodukt någon gång.

Vill du hjälpa oss att förebygga alla former av tobaks- och nikotinanvändning bland unga? Stöd vårt arbete här.