Covid-19 motiverar rökare att försöka sluta

1 april 2020
 / 
Covid-19 motiverar rökare att försöka sluta

Efter att rökning har uppmärksammats som en stor riskfaktor för att bli allvarligt sjuk av covid-19 vill många rökare försöka sluta direkt. Samtalen från oroliga rökare som söker stöd hos Sluta-röka-linjen har ökat med 25 procent jämfört med en vanlig vecka.

Nyheter om att rökning ökar risken att insjukna i covid-19 har bidragit till att fler rökare har blivit motiverade till att försöka sluta. Vecka 13 mottog Sluta-röka-linjens stödtelefon 25 procent fler samtal än vanligt och samtalen pågår generellt under längre tid. Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta-röka-linjen, förklarar att de som ringer uttrycker en stark oro och en vilja att sluta så fort som möjligt.

Utöver samtal från rökare som vill sluta har även tidigare rökare ringt till stödtelefonen i större utsträckning. Den plötsliga osäkerhet kring hälsa, jobb och försörjning som viruset har skapat kan ge upphov till negativa känslor. Vissa rökare eller tidigare rökare kan bli extra röksugna i svåra situationer som denna och behöver stöd för att motstå cigaretterna.

Sluta-röka-linjen uppmuntrar alla som känner sig oroliga och vill ha hjälp att ringa in till stödtelefonen.

Läs mer hos ttela.