Dagens ETC: Barnarbete vanligt förekommande i tobaksindustrin

23 januari 2024
 / 
Dagens ETC: Barnarbete vanligt förekommande i tobaksindustrin

Redan 2002 uppmärksammades förekomsten av barnarbete inom tobaksindustrin trots att nästan alla världens länder har skrivit under FN:s konvention för barns rättigheter. I Dagens ETC upplyser vår generalsekreterare, Helen Stjerna, om de slavliknande förhållanden som arbetare på tobaksodlingarna utsätts för. Att ge unga kunskap om tobaksindustrins kränkningar mot mänskliga rättigheter och negativa klimatpåverkan, framhåller Helen som ett effektivt sätt att få ungdomar att avstå tobak/nikotin. 

För 10 år sedan åtog sig tobaksbolagen att utrota barnarbete i sin verksamhet. År 2022 konstaterade USA:s arbetsmarknadsdepartement att barnarbete fortfarande förekommer inom tobaksindustrin i minst 17 länder, däribland Malawi, USA och Indonesien.

I Dagens ETC berättar Helen Stjerna att arbetet på tobaksodlingarna är mycket farligt och att en enda dag på tobaksfälten kan leda till att odlaren får i sig lika mycket nikotin via huden som om de hade rökt 50 cigaretter. Detta arbete beräknas även utföras av minst 1,3 miljoner barn och många av dem arbetar dagligen. Nikotinet som finns i tobaksplantan ger upphov till allvarliga hälsoproblem bland tobaksbönder, en sjukdom som kallas ”den gröna tobakssjukan”. Den leder till sömnproblem, kräkningar, yrsel, uttorkning och huvudvärk. Barnen som arbetar med tobak löper även en ökad risk för cancer, tuberkulos, infertilitet, psykisk ohälsa samt permanenta skador på hjärnan och immunsystemet.

Det är viktigt att sätta press på tobaksbolagen, eftersom många familjer i dessa länder är beroende av att deras barn arbetar, understryker Helen. Tobaksföretagen lurar in arbetarna i skuld- och kontraktslaveri, vilket tvingar dem att låta sina barn arbeta för att överleva. Eftersom tobaksbolagen drivs av maximal ekonomisk vinst, krävs starkare lagstiftning som tvingar dem att tillhandahålla rättvisa och humana arbetsvillkor, något som skulle öka priset på tobaken avsevärt.

Mörkertalet av antalet barn som arbetare inom tobaksindustrin är stort. Tobaksbönderna är rädda och tvekar till att erkänna det förekommande barnarbete eftersom det inte är tillåtet. Detta blev framträdande när Helen Stjerna, tillsammans med medarbetare från A Non Smoking Generation, besökte beslutsfattare och tobaksbönder i Malawi för att samla deras berättelser och erfarenheter.

Läs mer om arbetsförhållandena på tobaksodlingarna när vi besökte Malawi i vår rapport Den Stora Tobakslögnen.