Vår generalsekreterare i Dagens Opinion

14 maj 2024
 / 
Vår generalsekreterare i Dagens Opinion

Inför det stundande EU-valet har flera partier öppet tagit ställning för att “skydda” det vita snuset. I Dagens Opinion lyfter A Non Smoking Generation generalsekreterare, Helen Stjerna, tobaksindustrins ökade lobbyverksamhet och dess vilseledande påverkan på både politiker och allmänheten. ”Det är djupt beklagligt att industriella vinstintressen får företräde framför skyddet av barn och unga från ett livslångt nikotinberoende”, understryker Helen. 

I juni genomförs röstningen för EU-valet, under vilket flera partier aktivt har inkluderat det vita snuset som en central del av sina kampanjer. A Non Smoking Generations generalsekreterare, Helen Stjerna, lyfter vikten av att prioritera barn och ungas hälsa i Dagens Opinion.

Alltså, man blir ju ledsen. Jag tänker att vi kanske har viktigare frågor att gå till val på. Det är jättesorgligt att man tycker att det är viktigare att stå upp för en ohållbar industri och dess vinstintressen än skydda barn och unga från ett livslångt nikotinmissbruk, säger Helen. 

Under intervjun berättar hon varför fler partier väljer att lyfta snuset i sin valkampanj:

Dels tror jag att svenskarna blir oroliga för att det inte ska få sitt nikotin. Då röstar man på Moderaterna och har sitt nikotin fixat. Det kan också vara så att det här är en lukrativ business som Sverige ska hålla på med och exportera och göra alla världens barn till nikotinister, det är ju bara barn som börjar med vitt snus.

Helen berättar även att tobaksindustrin aktivt kontaktar politiker för att påverka den lagstiftning som omfattas av snuset. 

Vi har till exempel begärt ut korrespondens mellan finans och socialdepartementet och då ser vi att vartenda snusbolag har skickat brev och sagt att snusfrågan är viktig och berättat varför skatten ska sänkas på snus. De har all världens resurser att lobba och rullar inte tummarna, 

Under intervjun lyfter Helen hur tobaksindustrin skapat “think tanks”, självutnämnda, oberoende organisationer runt om i Europa för att sprida lögner  om hur den svenska modellen samt det “svenska” snuset får människor att sluta röka. Helen tydliggör att det inte är snuset som får människor att sluta röka utan att det är den lagstiftning som slagits igenom, såsom rökfria arbetsplatser och uteserveringar. Dessutom lyfter Helen en av de många strategier som tobaksindustrin använt sig av för att sprida vilseledande information om snusets hälsoeffekter:

De har köpt läkare som Anders Milton, Karl Fagerström, Konstantinos Farsalinos, Fredrik H Nyström och David Eberhard. Dessa personer tjänar stora pengar på det, och det är det som driver dem. Det är sorgligt.

Helen tillägger hur viktigt det är att politiker får mer kunskap om hur en skärpt lagstiftning skyddar barn och unga från att börja med nikotin:

– Vi är otroligt glada över att Moderaterna har hört av sig och bjudit in oss till ett möte för att ta del av de insatser som vi anser effektiva för att skydda barn och unga från att fastna i nikotinberoende.

A Non Smoking Generation efterfrågar en strikt reglering och beskattning av alla nya nikotinprodukter som inte är godkända läkemedel: 

  • Inför lag om nikotinfri skoltid.
  • Förbjud alla former av reklam – även i sociala medier.
  • Förbjud godisliknande smaker.
  • Förbjud online-försäljning.
  • Beskatta som tobak och höj tobaksskatten.
  • Använd skatten till kunskapshöjande och tobaksförebyggande insatser.

Anser du att barn och unga har rätt till bättre skydd mot all form av tobak/nikotin? Stöd vårt arbete här.