De nya rökfria miljöerna uppskattas runtom i landet

3 juli 2020
 / 
De nya rökfria miljöerna uppskattas runtom i landet

Den 1 juli 2019 utökades rökförbudet till fler offentliga utemiljöer, såsom uteserveringar, lekplatser, perronger och entréer till allmänna lokaler. Ett år efter den nya lagen rapporterar media runtom i landet om positiva effekter och upplevelser bland allmänheten.

Astma- och Allergiförbundet har genomfört en enkätundersökning för att undersöka hur deras medlemmar har upplevt effekterna av den nya lagen. De som deltog i undersökningen var personer som upplever förvärrade symtom om de utsätts för andras tobaksrök utomhus. Två av tre uppgav att de tycker att lagen har gjort skillnad och ökat tillgängligheten till vissa allmänna platser.

Media i exempelvis Västerås, Eskilstuna och Jönköping har rapporterat om lagens effekter och vad privatpersoner, kommunanställda samt företagare, exempelvis restaurangägare, tycker om rökförbudet. Många anger att de är positiva på grund av minskad risk att utsättas för passiv rökning både på fritiden och jobbet. Barnfamiljer kan exempelvis vistas på uteserveringar utan oro för att barnen ska drabbas av skadlig tobaksrök.

Enligt allmänhetens erfarenheter verkar dock rökförbudet ha fungerat bättre på uteserveringar än på exempelvis busshållplatser.

Läs mer hos P4 Jönköping, Jnytt, P4 Sörmland och P4 Västmanland.