Debatt: Europas ungdomar behöver skyddas från snuset

12 maj 2025
 / 
Debatt: Europas ungdomar behöver skyddas från snuset

Jessica Polfjärd (M) skriver att den svenska tobaksmodellen behöver exporteras snarare än saboteras, och förespråkar då i själva verket en tobakspolitik som gynnar tobaksindustrin snarare än folkhälsan. Den svenska tobaksmodellen – som premierar snus och nya nikotinprodukter genom svag reglering och låg beskattning – har skapat en nikotinepidemi bland Sveriges ungdomar. Det skriver vår generalsekreterare Helen Stjerna i en debattreplik i Borås Tidning.

Att 21 procent av gymnasieeleverna röker och att 65 procent har använt minst en nikotinprodukt är inget annat än ett politiskt misslyckande. Att regeringen nu försöker hindra andra europeiska länder från att reglera det vita snuset – i syfte att skydda deras ungdomar från ett skadligt nikotinberoende – är inget annat än oacceptabelt.

Tobaksindustrin, och dessvärre även många representanter från regeringspartierna, framhäver gärna snuset som orsaken till att Sverige har en relativt låg andel rökare jämfört med övriga Europa. När den verkliga orsaken är en allt starkare reglering av cigaretter, i form av fler rökfria miljöer och höjd skatt, tillsammans med decennier av tobaksförebyggande arbete.

All oberoende forskning visar dessutom att snus inte är ett effektivt hjälpmedel för rökavvänjning. I stället pekar evidensen på att rökare som försöker övergå till snus eller e-cigaretter snarare fastnar i ett skadligt blandbruk, och att dessa produkter ofta fungerar som en inkörsport till nikotinberoende och framtida rökning bland unga.

Runt om i Europa annonseras glädjande planer på att förbjuda eller reglera det vita snuset för att skydda unga. Polfjärd kritiserar dessa förslag som enligt henne tar utgångspunkt i att ”det som är främmande är också farligt”, och anser i stället att ”mindre ohälsosamma alternativ” till rökning måste bli mer tillgängliga. Även om det saknas långtidsstudier på det vita snusets hälsoeffekter visar forskningen otvetydigt att nikotin faktiskt är farligt, oavsett om det kommer i främmande eller välbekant format, och att EU-ländernas rädsla är befogad.

På lång sikt ökar nikotin risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes, och vid användning under graviditet ökar risken för fosterskador och plötslig spädbarnsdöd. På kort sikt kan nikotin försämra kognitiva funktioner såsom minne, inlärning och koncentration, samtidigt som det ökar risken för psykisk ohälsa.

Ur ett folkhälsoperspektiv är det totalt kontraproduktivt att Sveriges regering och Polfjärd står upp för det svenska snusundantaget och kämpar för att det vita snuset ska få säljas fritt inom EU. Om politikerna värnar ungas hälsa i Sverige och övriga Europa före den fria marknaden är det dags att börja basera sina beslut på vetenskap – inte tobaksindustrins lögner.

Vill du stödja vårt arbete för barns hälsa? Se vad du kan göra här.

Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation