Debatt: ”Regeringen hyllar tobak som ’exportsuccé’ – motverkar samtliga globala hållbarhetsmål”

8 februari 2024
 / 
Debatt: ”Regeringen hyllar tobak som ’exportsuccé’ – motverkar samtliga globala hållbarhetsmål”

Användningen av nikotinprodukter bland unga ökar kraftigt, och många saknar insikt om hur nikotin kan orsaka sömnproblem, försämrad minnesfunktion, nedsatt inlärningsförmåga och psykisk ohälsa. Nikotin försämrar inte bara fysisk och psykisk hälsa men strider även mot samtliga globala hållbarhetsmål genom tobaksindustrins kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring. Trots att en höjd tobaksskatt är en av de mest effektiva åtgärderna för att skydda unga från att börja med tobak/nikotin, valde regeringen att sänka skatten på traditionellt snus och hylla det vita snuset som en ’exportsuccé’. A Non Smoking Generation kräver att regeringen istället vidtar åtgärder för att säkra barns rätt till hälsa och en hållbar framtid. Det skriver vår generalsekreterare, Helen Stjerna, i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.  

Den svenska tobaksindustrin har spridit missledande information om att det är snusets förtjänst att antalet rökare i Sverige minskar och att nikotinet i sig inte är ett problem så länge det inte kommer med cigarettens förbränningsrök. Det är långt ifrån sanningen eftersom nikotinprodukterna orsakar skadliga hälsoeffekter, negativa miljöpåverkan samt kränkningar av mänskliga rättigheter.

Samtliga kommersiella tobaksprodukter som i dag finns på marknaden innehåller nikotin som är framställt av tobak. Det gäller även vitt snus och e-cigaretter. Tobaksindustrin försätter tobaksbönder i skuld- och kontraktslaveri som resulterar i en fattigdomsspiral med livsfarligt barnarbete, utebliven skolgång och oacceptabla arbetsförhållanden som följd, förklarar Helen.

Jorden som brukas för tobaksodling utarmas snabbt av den näringskrävande tobaksplantan och alla de skadliga bekämpningsmedel som används. Detta resulterar i att regnskog skövlas i rasande takt för att kunna upprätthålla tobaksodlingarna. Förutom att skogen är kritisk för att bromsa den globala uppvärmningen är den också hemvist för miljontals djur- och växtarter som försvinner i takt med att skogen avverkas. Slutligen landar en stor andel av de giftiga restprodukterna såsom fimpar och prillor i våra avlopp och dagvattenbrunnar där de fortsätter att läcka ut gifter i mark och vatten. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) motverkar alla former av tobak/nikotin samtliga globala hållbarhetsmål.

Det är relativt välkänt att nikotin ökar risken för både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ-2, samt att riskerna för fosterskador och plötslig spädbarnsdöd ökar om man använder någon form av nikotin under graviditet. Mindre känt är att nikotin ökar risken för sömnproblem, nedsatt minnesfunktion och inlärningsförmåga samt psykisk ohälsa såsom ångest och depression. Med tanke på att Folkhälsomyndighetens undersökning från 2023 visar att unga mår allt sämre psykiskt, är det än viktigare att skydda unga från alla former av nikotin, understryker Helen.

Enligt WHO är tobaksskatten ett av våra viktigaste instrument för att framför allt skydda unga. Helen ifrågasätter hur regeringen istället väljer att sänka skatten på traditionellt snus samt hyllar det vita snuset som en ”exportsuccé med potential att bli ett folkhälsomirakel”, samtidigt som en dosa vitt snus kostar mindre än en glass. Bruket av vitt snus och e-cigaretter ökar just nu lavinartat bland minderåriga och Helen frågar sig vad den svenska regeringen gör för att skydda nästa generation från ett skadligt nikotinberoende och hindra tobaksindustrin från att profitera på både människor och planet.

För att skydda barns rätt till hälsa och en hållbar framtid anser A Non Smoking Generation att barn ska skyddas från samtliga nikotinprodukter som inte är läkemedelsklassade. Följande krav riktas till regeringen:

1. Förbjud godisliknande smaker.

2. Inför nolltolerans mot alla former av nikotinreklam – även i sociala medier och utomhusreklam.

3. Höj skatten och inför en hållbarhetsskatt.

4. Använd ökade skatteintäkter till kunskapshöjande insatser.

5. Inför en tobaks-/nikotinfri skoltid.

6. Höj åldersgränsen till 20 år för att förhindra langning.

Helen Stjerna, Generalsekreterare, A Non Smoking Generation