Debatt: Svenska regeringen går tobaksindustrins ärenden

5 maj 2025
 / 
Debatt: Svenska regeringen går tobaksindustrins ärenden

Det pågår en nikotinepidemi bland svenska ungdomar. I det läget väljer Sveriges regering att motarbeta ett land som vill skydda sina ungdomar från ett skadligt nikotinberoende, skriver vår generalsekreterare Helen Stjerna i en debattartikel i Dagens Industri.

Det pågår en nikotinepidemi bland svenska ungdomar. Allt fler barn och unga exponeras dagligen för nya nikotinprodukter – I skolan, på Instagram och TikTok, i poddar och överallt där unga vistas. A Non Smoking Generation har länge påtalat behovet av en stärkt reglering för att skydda barn och unga, men regeringen väljer i stället att gå tobaksindustrins ärenden.

I helgen kunde vi läsa hur den svenska Bistånds- och utrikeshandelsministern, Benjamin Dousa arbetar intensivt för att stoppa en spansk reglering av vitt snus. Det spanska förslaget går bland annat ut på att begränsa mängden nikotin till en lägre nivå än de svagaste varianterna som finns på marknaden i dag. Dessutom vill landet stoppa alla smaker utom vanlig tobakssmak för att förhindra att barn och unga lockas in i ett nikotinberoende genom godisliknande smaker.

Den svenska regeringen kommer att lämna in ett så kallat ”detaljerat utlåtande” till EU – vilket tvingar Spanien att pausa införandet under tre månader. Samtidigt fylls inkorgen på A Non Smoking Generation av brev från oroliga och förtvivlade föräldrar som upplever sig maktlösa i sin kamp mot nikotinet. En mamma till en 15-årig flicka berättar hur hennes dotter kämpar för att ta sig ur nikotinberoendet och hur omöjligt det är när samtliga klasskamrater använder det vita snuset under hela skoldagarna. Enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysnings senaste skolundersökning är det nu endast 35 procent av landets gymnasieelever som är helt nikotinfria.

Den stora frågan är varför Sveriges regering väljer att strunta i den pågående nikotinepidemin bland svenska ungdomar och i stället tar strid med länder som vill skydda sina ungdomar från ett skadligt nikotinberoende?

Kanske är det för mycket begärt att Bistånds- och utrikeshandelsministern ska vara uppdaterad i folkhälsofrågor, men i egenskap av biståndsminister borde han känna till att samtliga tobaksprodukter motverkar samtliga globala hållbarhetsmål. Samtliga kommersiella tobaksprodukter, även vitt snus och e- cigaretter, som i dag finns på marknaden innehåller nikotin som är framställt av tobak. Tobaksindustrin försätter enligt vår mening tobaksbönder i skuld- och kontraktslaveri som resulterar i en fattigdomsspiral med livsfarligt barnarbete, utebliven skolgång och oacceptabla arbetsförhållanden som följd.

Jorden som brukas för att framställa nikotinet till det vita snuset utarmas snabbt av den näringskrävande tobaksplantan och alla de skadliga bekämpningsmedel som används. Resultatet av detta är att ny regnskog skövlas i rasande takt för att kunna upprätthålla tobaksodlingarna. För att summera en komplex process resulterar tobaksodlingarna i enorma utsläpp av miljögifter i både mark och vatten utöver det faktum att över 200 000 hektar regnskog försvinner varje år.

Förutom att skogen är kritisk för att bromsa den globala uppvärmningen är den också hemvist för miljontals djur- och växtarter som försvinner i takt med att skogen avverkas. Slutligen landar en stor andel av de giftiga restprodukterna som fimpar och prillor i våra avlopp och dagvattenbrunnar där de fortsätter att läcka gifter ut i mark och vatten.

När det gäller hälsoriskerna för det vita snuset, saknas långtidsstudier med anledning av att det fortfarande är en relativt ny produkt. Det är dock viktigt att säga att vi med säkerhet kan lista en lång rad vetenskapligt belagda hälsorisker för nikotin: En längre tids användning av nikotin ökar risken för både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ-2. Även riskerna för fosterskador och plötslig spädbarnsdöd ökar om man använder någon form av nikotin under graviditet. Betydligt snabbare konsekvenser av ett omfattande nikotinbruk är risken för sömnproblem, nedsatt minnesfunktion och inlärningsförmåga samt psykisk ohälsa som ångest och depression.

Enligt WHO är tobaksskatten ett av våra viktigaste instrument för att skydda framför allt unga. Just nu kostar en dosa vitt snus mindre än en glass men i stället för att höja skatten på samtliga nikotin- och tobaksprodukter har regeringen valt att sänka skatten på brunt snus och undantar det vita snuset helt från tobaksskatt. Tobaksindustrin gör rekordvinster och vår Bistånds- och utrikeshandelsminister hoppas på en fortsatt exportsuccé där våra barn betalar med sin hälsa och sina framtidsutsikter.

Tycker du också att Sveriges regering borde prioritera barn och ungas hälsa före tobaksindustrins affärer? Stöd vårt arbete här.

Helen Stjerna, Generalsekreterare, A Non Smoking Generation