Debatt: “Tobaksfritt gjort på tobak som veganskt gjort på kött”

“Tobaksfritt snus, även kallat det vita snuset, ökar bland unga. Enligt tillverkarna av det vita snuset så innehåller tillverkningsprocessen flera steg som gör att tobaken i snuset försvinner, vilket gör att företagen minst sagt hittat stora kryphål i lagstiftningen. Nikotinet som finns i de tobaksfria produkterna kommer alltså från tobaksplantan.” Det skriver Emilia Hagesäter i en debattartikel i Trelleborgs Allehanda för att uppmärksamma tobaksindustrins vilseledande strategier för att locka den unga generationen.

Emilia gör en tankeväckande jämförelse för att ifrågasätta hur en produkt som framställs av tobak ändå kan marknadsföras som tobaksfri:

Ett företag, som marknadsför sig som veganskt och helt utan animaliska ingredienser, kommer ut med en ny vegansk matvara på marknaden. Skillnaden mot andra veganska produkter är att den här produkten har grunden i sin tillverkning i gris. Företaget skulle med största sannolikhet bli stämda för falsk marknadsföring. Jag har också svårt att tro att någon vegetarian eller vegan skulle vilja stoppa i sig denna “veganska” produkt.

Emilia Hagesäter, Trelleborg, ungdomsambassadör för A Non Smoking Generation

Läs hela artikeln i Trelleborgs Allehanda.