Den svenska tobakspolitiska modellen, som premierar snus och nya nikotinprodukter, hyllas för att minska rökningen när den i själva verket skapar en ny generation nikotinister bland barn och unga. Svenska ungdomars nikotinanvändning är på rekordhöga nivåer och samtidigt visar en ny Novusrapport att ungas exponering för tobaksreklam samt tillgång till nya nikotinprodukter fortsätter att öka. Det skriver vår generalsekreterare Helen Stjerna i en debattartikel i UNT.
Enligt tobaksindustrin är det snusets förtjänst att rökningen har minskat bland vuxna svenskar, men faktum är att vitt snus och e-cigaretter har lett till att befolkningens totala nikotinanvändning har ökat. 11 procent av svenskarna röker dagligen eller ibland samtidigt som bruket av e-cigaretter och snus ökar – framför allt bland unga. Enligt CAN har även rökningen bland gymnasieelever ökat från 17 till 21 procent under de tre senaste åren. Sveriges tobakspolitik har misslyckats med att hindra tobaksindustrin från att rekrytera nästa generation in i skadliga beroenden.
A Non Smoking Generations nya rapport visar att allt fler unga i 14-18 års ålder uppger att det är lätt att få tillgång till vitt snus och e-cigaretter. Även andelen unga som uppger att de ofta exponeras för tobaksreklam i sociala medier har ökat signifikant från 2023. Genom poddar och sociala medier fortsätter tobaksindustrin att nå ut till ungdomar med gratis smakprover och lockande smaker – vilket en stor andel unga uppger som anledningar till att testa.
Tobaksindustrins framställning av vitt snus och e-cigaretter som ”mindre skadliga” alternativ har bidragit till att både ungas och vuxnas kunskap om nikotinets hälsorisker är alarmerande låg. Enligt rapporten uppger sju av tio unga ”de verkar mindre farliga än traditionella tobaksprodukter” som en anledning till att testa nya nikotinprodukter, och hela 28 procent uppger att föräldrar köper ut vitt snus till sina barn. Den enda rimliga förklaringen är att dessa föräldrar saknar kunskap om hur skadligt nikotin är för den unga hjärnan. Nu krävs en omfattande informationsinsats för att höja kunskapen i samhället.
Utöver ett totalförbud mot tobaksindustrins reklam behöver skoltiden bli helt fri från alla former av nikotin. Nio av tio unga uppger kompisars påverkan som den främsta anledningen till att börja och i dagsläget utgör skolan en riskmiljö där grupptryck pressar unga in i ofrivilliga nikotinberoenden. Det är hög tid att riksdagen röstar igenom utredarens förslag om en helt nikotinfri skoltid, så att unga skyddas från alla tobaks- och nikotinprodukter under hela skoltiden oavsett plats.
I november sänktes skatten på snus och samtidigt höjdes ungas risk att lockas in i ett skadligt nikotinberoende. Vitt snus undgår tobaksskatten helt och kan idag köpas billigare än en glass. Vem som helst kan sälja vitt snus utan tillstånd och åtta av tio unga uppger att man får tillgång via kiosker som inte kontrollerar leg. Nu krävs en skärpning av försäljningen och förutom att höjd skatt minskar ungas tillgänglighet, skulle skatteintäkterna kunna användas till tobaksförebyggande arbete.
För att minska befolkningens nikotinanvändning pekar all evidens på behovet av en stark och sammanhållen tobaks- och nikotinlagstiftning. Inte för att alla produkter medför samma risker, utan för att barn och unga ska skyddas från nikotinberoendets alla direkta och långsiktiga risker. Om den svenska modellen ska vara något att vara stolt över måste nikotintrenden bland unga vända. Då krävs att den omdefinieras i grunden och stärker regleringen av tobaksindustrins alla skadliga produkter.
A Non Smoking Generation efterlyser:
- Höjd åldersgräns och skärpta regler för tillstånd och tillsyn
- Inför lag om nikotinfri skoltid
- Höjd skatt på tobaksindustrins alla produkter
- Kunskapsspridning och utökade hälsovarningar
- Förbjud reklam för alla nikotinprodukter som inte är läkemedel
- Förbjud godisliknande smaker
- Implementera Tobakskonventionen fullt ut
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation