Debattör i GP: ”Snälla EU, rädda oss från tjejsnuset”

5 december 2022
 / 
Debattör i GP: ”Snälla EU, rädda oss från tjejsnuset”

Vitt snus lockar unga människor, särskilt kvinnor, som aldrig tidigare har rökt eller testat traditionellt snus. I en debattartikel i GP argumenterar Nina Morby för behovet av starkare åtgärder, såsom skattehöjningar, för att skydda unga kvinnor från att fastna i ett starkt och skadligt nikotinberoende.

Utdrag ur artikeln:

Att det vita snuset lockar så många är inte ett resultatet av att rökare äntligen hittat ett värdigt substitut, utan av en sällsynt ambitiös och hypermodern marknadsföringsstrategi som fullständigt oskadliggör snuset och får tröskeln till en konsumtion att bli lika platt som prillan ligger mot tandköttet. Vad finns det för anledning till att inte snusa vitt, när det ”inte innehåller” tobak (gissa vilken planta nikotinet kommer från), syns i varenda instagramflöde, marknadsförs i varje stor podd och inte hotar din senaste tandblekning? Att en dosa kostar mindre än kaffet på Espresso house är bara ytterligare en anledning att ge vika åt beroendet, trots att många prillor varit den sista.

Så länge reklamen försöker linda oss runt sitt lillfinger står de flesta av oss (ja, jag erkänner att jag är en av dem) chanslösa mot denna söta, relativt sett harmlösa drog. Eller harmlös – den riskerar att ge skador på foster och ökar risken att dö om man skulle drabbas av en stroke, enligt nikotinforskaren Louise Adermark.

Vill du hjälpa oss att förebygga det ökande bruket av vitt snus bland unga? Stöd vårt arbete här.