”Den var jättebra och visar ungdomar att det inte bara är hälsorisker utan att det påverkar alla”

22 september 2022
 / 
”Den var jättebra och visar ungdomar att det inte bara är hälsorisker utan att det påverkar alla”

Vecka 38 besökte A Non Smoking Generation skolor i Edsbyn och Alfta för att informera eleverna om tobaksindustrins negativa effekter på miljön och mänskliga rättigheter. P4 Gävleborg rapporterade från en av föreläsningarna och intervjuade både våra föreläsare, Juliette och Yasmine, och ett gäng elever om deras tankar kring den nya kunskapen.

Föreläsningen Barnarbete i ny förpackning handlar om hur tobaksindustrin orsakar barnarbete, fattigdom, ojämlikhet, ohälsa och omfattande miljöproblem. P4 Gävleborg intervjuade högstadieelever i Alfta som visade stort engagemang under föreläsningen och fick dela sina tankar efteråt.

– Jag tyckte att den var jättebra och den visar ungdomar att det inte bara är hälsorisker utan att det påverkar alla, med barnarbete och sånt.

Eleverna som intervjuades efter föreläsning blev upprörda över barnarbetet inom tobaksindustrin, och berättade att de tycker att både konsumenter, politiker och andra vuxna borde ta ansvar för att stoppa detta.

– Det är mest vuxnas fel för att vi barn kan inte få tag på snus eller droger eller cigaretter på affärer, för att vi är inte över 15, så dom andra som är äldre än oss säljer till oss och det är ganska dåligt.

– Jag tycker att det är vi som köper, det är vi som lägger ner alla de här pengarna, tusentals per år. Om vi slutar köpa cigaretter eller allt som innehåller nikotin så kommer det sluta med att de har ingen som dom vill sälja till.

– Politikerna ansvarar över hela Sverige och hur det ska vara med lagar och regler, och då har dom ett väldigt stort ansvar. Och då är det ju dom som det ligger på, då måste dom ta det ansvaret och se hur det är. För att det är inte bra, så dom tar det allvarligare. 

Den nya kunskapen om tobaksindustrins hållbarhetsproblem har gett eleverna fler starka argument för att avstå från tobak.

– Det är andra gången jag hör den här, och jag håller helt med dom. Jag har aldrig rökt, jag har aldrig testat nånting och jag kommer fortsätta med det.

– Jag ser unga i min ålder snusa och röka och ta saker nästan typ varje vecka, varje dag. Och det är hemskt för jag skulle aldrig kunna sätta mig i deras situation och tänka att, ja men det här är bra.

Vill du hjälpa oss att sprida denna kunskap och motivera fler unga att avstå tobak? Stöd vårt arbete här.

Hela radioinslaget går att lyssna på här (ca två timmar och tre minuter in i programmet).

På bild: våra föreläsare Juliette och Yasmine tillsammans med eleven Alia