Digital föreläsning: Barnarbete i ny förpackning

12 november 2020
 / 
Digital föreläsning: Barnarbete i ny förpackning

Vitt snus och e-cigaretter framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar enorma miljöproblem. För åttonde året i rad driver A Non Smoking Generation projektet Tobaksbarn och under höstens föreläsningsturné ”Barnarbete i ny förpackning” ska tusentals elever få kunskap om att samtliga tobaksprodukter hotar global hållbar utveckling. I år erbjuds föreläsningen för första gången även digitalt.

Tobaksbarn är ett projekt som förser ungdomar med nya argument för att avstå tobak. Istället för ett ensidigt fokus på individens hälsa förmedlas relativt okänd kunskap om tobaksindustrins negativa effekter på global hållbar utveckling. För första gången sedan projektets start 2013 har A Non Smoking Generation beslutat att byta namn på föreläsningen. ”50 kr och barnarbete på köpet” blir istället ”Barnarbete i ny förpackning” för att uppmärksamma att även produktionen av nya nikotinprodukter framställs av tobak och medför allvarliga hållbarhetsproblem. Föreläsningen är nu dessutom mer tillgänglig än någonsin då organisationen har tagit fram en digital version till skolor för att kunna nå ut till unga i hela Sverige.

–        Idag marknadsför tobaksindustrin nya nikotinprodukter som ”tobaksfria”. Vi möter ofta ungdomar som tror att vitt snus och e-cigg inte har någon koppling till tobak, när de i själva verket innehåller höga doser nikotin som framställs av tobak. Industrin lurar konsumenter och döljer att de fortsätter att utnyttja barnarbete och skövla regnskog, men nu i nya förpackningar, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.

A Non Smoking Generation betonar att den vilseledande marknadsföringen av nya nikotinprodukter som ”tobaksfria” är en strategi för att kringgå tobakslagen. Resultatet är att nya produkter blir allt mer populära och normaliserade i ungas vardag. I organisationens senaste Novusundersökning svarade en av fem att de har testat vitt snus, och lika många uppger att de ofta ser tobaksreklam.

–        Genom att kalla dessa nya produkter tobaksfria kringgår man även tobaksskatt och därmed blir produkterna extra tillgängliga för priskänsliga ungdomar. I stället för 50 kr kan en dosa vitt snus köpas till samma pris som en glass och det är enkelt att klicka hem gratis smakprover på nätet, säger Helen Stjerna.

Miljontals barn riskerar nikotinförgiftning och utebliven skolgång på grund av skadligt arbete på tobaksfält runtom i världen. Globalt dödar tobak åtta miljoner människor varje år och orsakar enorma avfall som förgiftar mark, hav och djur. I Sverige slängs årligen 108 ton plast från fimpar i naturen och fyra miljoner snusprillor spolas ner i toaletten varje dag. Föreläsningen visar hur tobak hotar alla 17 globala mål för hållbar utveckling, och att unga kan bidra till en mer hållbar värld genom att tacka nej till tobak.

–        2019 uppgav 92 % av eleverna i en enkät att föreläsningen innehöll argument för att avstå tobak. Projektets framgång bygger på ungas hållbarhetsengagemang, vilket vi också ser i vår senaste Novusundersökning där 72 procent svarade att de är positiva till att införa en hållbarhetsskatt på tobak, säger Helen Stjerna.

Journalister är välkomna att lyssna och ställa frågor till föreläsarteamet som består av Sonia Hammi och Josefin Airas. För att kontakta föreläsarna och få chans att ta del av föreläsningen, mejla forelasare@nonsmoking.se eller ring:

Telefon Sonia: 0730-86 75 88

Telefon Josefin: 0739-39 23 69

Projektet finansieras delvis av Sida genom ForumCiv. Under höstterminen kommer föreläsarna träffa tusentals elever på högstadie- och gymnasieskolor i olika delar av Sverige. På grund av rådande corona-restriktioner genomförs föreläsningarna för mindre grupper och erbjuds även digitalt.

För skolor som är intresserade av den digitala föreläsningen, mejla info@nonsmoking.se.