E-cigarettbolaget Juul stoppas på den amerikanska marknaden

25 juni 2022
 / 
E-cigarettbolaget Juul stoppas på den amerikanska marknaden

E-cigarettföretaget Juul har blivit hårt kritiserat för att bidra till en epidemi av nikotinberoende bland amerikanska ungdomar. Nu har myndigheten FDA (Food and Drug Administration) beordrat Juul att sluta sälja e-cigaretter på den amerikanska marknaden, med anledning av att bolaget har förmedlat otillräcklig och motsägande information om produkternas innehåll.

E-cigarettbolaget Juul har i flera års tid tillverkat och sålt produkter med attraktiv design och söta smaksättningar som tilltalar ungdomar. Bolaget har fått stor uppmärksamhet och kritik från beslutsfattare samt tobaksförebyggande aktörer som menar att de i hög grad är skyldiga till den ökande e-cigarettanvändningen bland amerikanska tonåringar.

FDA har nu beordrat Juul att sluta sälja e-cigaretter i USA, som är den primära marknaden för bolagets försäljning. Myndighetens beslut motiverades av bolagets oförmåga att förse tillräcklig information om de potentiellt skadliga ämnena som deras produkter innehåller.

FDA:s utfärdade säljstopp är del av ett mer omfattande försök att ändra regleringen av cigaretter och e-cigaretter, i syfte att minska sjukdoms- och dödsfall relaterade till dessa beroendeframkallande produkter. Myndigheten har tidigare även annonserat planer på att minska nikotinhalten i traditionella cigaretter och förbjuda mentolsmakande cigaretter.

Vill du hjälpa oss att skydda svenska ungdomar mot tobak och nikotin? Stöd vårt arbete här.

Källa: NY Times.