E-cigaretter för engångsbruk ska förbjudas i Frankrike

I Frankrike pågår en ny kampanj som ska minska rökningen bland landets befolkning. En ny nationell plan kommer inrättas där ett av initiativen innefattar ett förbud av e-cigaretter för engångsbruk. Förbudet ska skydda fler unga från att lockas in i ett nikotinberoende samt minska den negativa miljöpåverkan. Detta uppmärksammar Göteborgs-Posten

Franska myndigheter vill förbjuda engångsbruk av e-cigaretter, något som Frankrikes premiärminister menar kommer att träda i kraft i slutet av 2023 genom en ny nationell plan. Det senaste året har användningen av e-cigaretter för engångsbruk ökat kraftigt bland franska ungdomar, vilket ska begränsas i samband med förbudet. Enligt den franska antirökningsorganisationen Alliance Contre le Tabac (ACT) har minst 13 procent av franska ungdomar mellan 13-16 år provat e-cigaretter någon gång, varav de flesta var 11-12 år när de provade första gången. 

– Det har blivit en epidemi. Det är fruktansvärt hur tobaksindustrin har bestämt sig för att rikta in sig på barn, säger ACTs ordförande Loïc Josseran.

Tobaksbolagen anklagas för att medvetet rikta in sig på ungdomar genom e-cigarretternas starka färger och smaksättningar såsom vattenmelon, choklad och marshmallow. Förutom tobaksföretagens aggressiva marknadsföring till barn, lyfts miljön som en viktig aspekt i förslaget. De vanliga e-cigaretterna måste laddas mellan gångerna medan e-cigaretterna för engångsbruk slängs när laddningen eller e-vätskan är slut. 

En studie som genomfördes av miljöorganisationen Material Focus visade att mer än 1,3 miljoner engångscigaretter slängs varje vecka i Storbritannien. Engångsprodukten innehåller plast och miljöfarliga ämnen som litium, nikotinsalter och spår av tungmetaller. Trots att initiativet är bra kan tobaksprodukter aldrig vara hållbara. Nikotinet som utvinns från tobaksplantan är ett gift som förgiftar marker och vattendrag och 200.000 hektar av regnskogen skövlas varje år för att få plats för nya plantager. Vill du veta mer om tobakens miljöpåverkan? Ta del av vårt faktablad om tobak och miljö.

9 av 10 tobaksbrukare börjar i tonåren eller ännu tidigare. Vill du hjälpa barn och ungdomar att säga nej? Skriv under för att införa en lag om en helt tobaksfri skoltid här.