E-cigaretter kan ha lika negativa konsekvenser som traditionella cigaretter

13 september 2023
 / 
E-cigaretter kan ha lika negativa konsekvenser som traditionella cigaretter
En ny studie utfördes på Danderyds sjukhus i Stockholm, av hjärtläkare Magnus Lundbäck, där unga personer under en kort tidsperiod rökte e-cigaretter, även så kallade vapes, med eller utan nikotin i. Detta för att undersöka hur dessa påverkar blod och kärl i jämförelse med hur konventionella cigaretter påverkar brukaren. Resultatet från studien visar att e-cigaretter kan ha samma negativa konsekvenser för brukarens lungor, hjärta och blodkärl som traditionella cigaretter. Det rapporterar Nyhetsbyrån TT och Sveriges Radio.

En ny studie från Danderyds sjukhus, utförd av bland annat hjärtläkaren Magnus Lundbäck, visar att e-cigaretter kan ha lika negativa konsekvenser på lungor, hjärta och blodkärl som vanliga cigaretter. Detta rapporterar Nyhetsbyrån TT, som Sveriges Radio sedan gjort ett inslag om.

Detta är inte den första studien Magnus gjort om e-cigaretter, och i ett inslag på SVTs Lilla Aktuellt råder Magnus alla unga som använder e-cigaretter att sluta omedelbart. Produkternas negativa påverkan på hälsan gör mest skada hos en ung person.

Studien på Danderyds sjukhus utfördes som så att unga personer under en kort period rökte e-cigaretter med eller utan nikotin, och redan kort därefter kunde forskarna se en försämrad cirkulation i kapillärerna och ökad blodkroppsbildning hos de som hade rökt e-cigaretter med nikotin i.

”Det som framstår i denna och tidigare studier är att nikotinet är ett giftigare ämne än vad som är allmänt känt”, säger forskningsledare Magnus Lundbäck.

Nästan varannan elev (48%) i gymnasiet årskurs 2 har testat e-cigaretter, enligt CANs skolundersökning 2022. Hjälp oss bekämpa tobaksindustrin med det du kan. Stöd vårt arbete här.