E-CIGARETTER KAN INNEHÅLLA FARLIGA SMAKÄMNEN

maxresdefaultMånga e-cigaretter innehåller nikotin, precis som vanliga cigaretter. Ändå marknadsförs de som mindre skadliga. En amerikansk studie, gjord av Centers for Disease Control, varnar nu för att det finns andra ämnen i e-cigaretter som kan vara farliga, skriver Metro.

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett hälsosammare alternativ till vanliga cigaretter. Men en studie gjord av amerikanska Centers for Disease Control (CDC) varnar för att det finns metaller och kemikalier i e-cigaretter som på grund av bristande kontroll kan vara farliga, rapporterar Metro. Studien visar också att de ämnen som används för att smaksätta e-cigaretterna kan skada lungorna, något som är oroväckande då ungdomar lockas till produkten med hjälp av fruktiga smaker.

Joep Perk, seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, säger till Metro att många e-cigaretter dessutom innehåller lika mycket nikotin som vanliga cigaretter. Det innebär att man tillför kroppen ett starkt centralstimulerande ämne och utsätter sig för kronisk stress, riskerar högt blodtryck, sänkt immunförsvar och diabetes.