E-cigaretter kan orsaka cellskador

E-cigaretter kan skada celler i hjärt- och kärlsystemet. En ny studie visar att olika smaktillsatser i e-vätskan kan öka e-cigaretternas skadlighet och leda till hjärt- och kärlsjukdom.

E-cigaretter innehåller en vätska – med eller utan nikotin – som ofta smaksätts med olika tillsatser. Resultaten från en ny studie, som publicerats i Journal of the American College of Cardiology, visar att dessa smaktillsatser kan skada celler i hjärt- och kärlsystemet, vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Forskarna undersökte sex smaksatta vätskor med olika nikotinhalt och upptäckte att vissa celler påverkades negativt av kontakt med vätskorna. Den smak som gjorde mest skada var kanel. Läkaren Joseph Wu, som varit med och genomfört studien, varnar för att många ungdomar använder e-cigaretter på grund av en utbredd uppfattning om att de inte är skadliga.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten använder 2 procent av Sveriges befolkning e-cigaretter regelbundet. Undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) visar att andelen elever i årskurs två på gymnasiet som har använt e-cigaretter har ökat från 24 procent 2014 till 41 procent 2018.

Läs mer i Sydöstran.