En tidig julklapp

Mindre än en vecka kvar till julafton och de flesta har fullt upp med julepyssel, klappjakt och nyårsplanering. Mycket ska hinnas med innan året är slut och vi på A Non Smoking Generation fick precis en härlig julklapp i vintermörkret.

Den amerikanska tobakskoncernen Altria Group, världens största tillverkare av tobaksprodukter med företag som Philip Morris i spetsen, beslutar nu att de som anställer barn under 16 år på tobaksodlingar inte längre är välkomna som leverantörer för koncernen. Detta beslut kommer efter påtryckning av organisationen Human Rights Watch.

– Altria Group tar ett viktigt steg för att skydda barn från farorna med tobaksodling. Tobaksbolaget borde nu gå vidare och uppdatera dess policys så att alla barn skyddas från nikotinexponering och andra hälsorisker förknippade med tobaksodling, säger Margaret Wurth, barnrättsforskare på Human Rights Watch, i en kommentar.

Tidigare fanns inga riktlinjer kring hur unga medarbetare fick vara hos Altria Group tobaksleverantörer. Enligt den amerikanska lagstiftningen fick barn så unga som 12 år arbeta på stora tobaksfält efter skoltid, de minsta tobaksleverantörerna hade ingen minimumålder för medarbetarna på plantagerna.

Human Rights Watch uppmanade i maj 2014 de tio största tobakskoncernerna, inklusive Altria Group, att uppdatera dess riktlinjer kring barnarbete på tobaksodlingarna. Målet var att globalt förbjuda alla barn under 18 år att arbeta på tobaksodlingar.

Den 10 december meddelade även organisationen Eliminating Child Labor in Tobacco Growing (ECLT) att dess medlemmar, inklusive Altria Group, ska göra gemensamma ansträngningar under 2015 för att förbjuda tobaksbarn i deras globala distributions- och leverantörsnät.