FN-dagen 2021: Vad kan du göra för att bidra till en hållbar utveckling?

Civilsamhället Agenda 2030

För ett år sedan, inför FN-dagen 2020, lanserade vi en uppdaterad version av vår animerade film ”Du Bestämmer Själv” – som uppmärksammar att tobak inte bara är en fråga om individens hälsa, utan också om miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Den är lika aktuell idag; tobaksindustrin hotar fortfarande alla 17 globala mål för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030. Genom att ta avstånd från tobak och tobaksindustrin kan vi tillsammans bidra till en mer hållbar värld.

I samband med FN-dagen den 24 oktober 2021 lyfter vi återigen behovet av insatser för att motverka en industri som orsakar fattigdom, ojämlikhet, barnarbete, sjukdom och död, samt omfattande miljöproblem. Det krävs politiska åtgärder på internationell och nationell nivå för att komma åt det grundläggande problemet, men även medvetna handlingar av organisationer, företag och privatpersoner är viktiga för att vi ska kunna uppnå de globala målen till år 2030.

Vad kan du göra för att bidra till en hållbar utveckling?
Avstå tobak
  • Börja aldrig använda tobak. För starka argument och extra motivation till att vara tobaksfri, se vår film ”Du Bestämmer Själv”.
  • Om du redan har börjat – gör allt du kan för att sluta. Det är aldrig för sent! Och det finns hjälp att få – hos din vårdcentral eller hos Sluta-Röka-Linjen (gäller snus och alla former av nikotinberoenden).
Öka din egen och andras kunskap
  • Läs vårt faktablad om tobak och Agenda 2030.
  • Tipsa personer i din närhet om vår organisation. Vi kan erbjuda stöd och material till skolor, föräldrar, ungdomar, företag, politiker och andra beslutsfattare.
  • Dela gärna våra inlägg i sociala medier @nonsmokinggeneration (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn) i dina egna kanaler, du kan exempelvis dela ”Du Bestämmer Själv” via vår IGTV (finns med svensk, engelsk eller arabisk text).
Stöd vårt arbete
  • Swisha valfri summa till: 123 90 1979 5. Varje bidrag räknas.
  • Bli månadsgivare här.
  • Köp en Non Smoking-produkt i vår webbshop. Allt överskott går direkt till vårt arbete för en mer hälsosam och hållbar värld.

Tusen tack för ditt stöd!