I flertalet inslag i Vetenskapspodden, Sveriges Radio P1, har olika forskare under veckan uttryckt en oro över hälsan hos de många barn och unga som börjat använda vitt snus under de senaste åren. Produkterna innehåller nikotin som framställs av tobak, och innehåller ofta mycket höga halter av det beroendeframkallande nervgiftet. Pia Skott, övertandläkare och forskningschef på Folkhälsan Stockholm, delar i ett inslag att de just nu utför en studie kring hur både vitt och brunt snus påverkar munhälsan, och hoppas vara redo att sammanställa ett resultat i höst. Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs Universitet, delar i ett annat inslag en oro över de många smaksättningarnas hälsoeffekter och nikotinets negativa inverkan på sömn, psykiskt välmående och fysisk hälsa.
Vetenskapspodden har under veckan publicerat flertalet inslag som lyfter forskares oro över hälsokonsekvenserna av det vita snuset. Forskningen försöker hinna ikapp den nya generationen nikotinprodukter som skapar beroenden hos många barn och unga. Nikotin orsakar en lång rad hälsokonsekvenser, och nu tillkommer även smakämnen i vitt snus som riskerar öka den beroendeframkallande effekten samt tillföra ytterligare hälsorisker. Övertandläkaren och forskningschefen på Folktandvården Stockholm, Pia Skott, har under sin karriär sett många slemhinneskador och ibland även tandlossning av snus:
”Jag brukar säga att slemhinneskadan blir som en skosula, alltså det blir riktigt riktigt tjockt. Och det kan utvecklas också till en grop. Har de inte uppmärksammat det själv, då är det lite utav en chockupplevelse. Vi oroas även för att det vita snuset kan vara ännu mer skadligt än det bruna.”, säger Pia.
Just nu utför Folkhälsan Stockholm en studie där man undersöker och jämför munhälsan på de som snusar brunt, vitt och de som inte snusar alls. Pia delar att de inte haft något som helst problem med att fylla platserna med unga som snusar vitt snus då de är många som själva är oroliga.
I ett utav Vetenskapspoddens inslag lyfts både Folkhälsomyndighetens (FHM) och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) undersökningar. I FHMs undersökning kring ungas attityder till vitt snus, kan man se att ungdomar fått intrycket av att vitt snus snuset är fräschare, trendigare och mindre skadligt än tobakssnus. År 2022 kunde man se att försäljningen av vitt snus hade ökat med 81 % under bara ett år, och idag har andelen skolungdomar som snusar fördubblats under de senaste åren. I CANs skolundersökning svarade 44 % av elever i årskurs två på gymnasiet och 28 % av niondeklassare att de har testat vitt snus, varav hälften hade testat under den senaste månaden.
Tobaksindustrin och deras företrädare framställer ofta snus som en hälsovinst jämfört med att röka. Som svar på detta uppmärksammar Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs Universitet, det uppenbara alternativet som industrin aldrig lyfter: ”det är inte så att du måste använda cigaretter eller snus utan man kan faktiskt vara nikotinfri också.” Louise tillägger även: ”Varför skulle man använda snus istället för att använda nikotinersättningsprodukter om man som rökare vill bli av med nikotinberoendet? I snus har en massa ämnen som man inte vill exponeras för, och man byter bara ut ett beroende mot ett annat om man försöker sluta röka med hjälp av snus istället för läkemedelsklassade medel för nikotinavvänjning”.
Louise betonar att nikotinet ökar hjärtfrekvens och blodtryck vilket kan ha negativa konsekvenser för hälsan. Nikotin påverkar även koagulationsfaktorer vilket i sin tur påverkar blodkärlen väldigt mycket, och ju mer man använder det desto större är riskera. Nikotin kan påverka sömn och psykisk hälsa negativt, och utöver det kan de tillkommande smaktillsatserna orsaka ytterligare hälsorisker.
”Jag skulle väl säga att vi har gått från en ganska strikt tobakspolitik till att ha den här väldigt fria politiken när det gäller dessa nya produkter, och jag ser en risk med alla dessa smaksättningarna- att man kanske ännu snabbare etablerar ett nikotinberoende, men också att smakerna i sig kan innebära risker för hälsan”, avslutar hon.
Tobaksjättar såsom Philip Morris, numera ägare av Swedish Match, påstår att snus räddar liv genom att hjälpa rökare att sluta, samt att det är tack vare snuset som rökningen minskat i Sverige, men en representant från CAN, Martina Zetterqvist, slår hål på påståendet; ”den ökade användningen av dessa nikotinprodukter under de senaste åren inte kan motsvaras av motsvarande nedgång i rökningen då rökning har gått ner under en så pass lång tid – under de senaste 45—50 åren”. I inslaget belyser Martina även faktumet att rökningen också har minskat i andra länder som inte har snus, och att CAN i sina årliga skolundersökningar ser att nya grupper lockas av det vita snuset – inte minst unga som aldrig börjat röka.
Vill du hjälpa oss i arbetet för tobaks-/nikotinfria barn? Se vad du kan göra här.