Forskare upptäckte nikotin i ”nikotinfria” e-vätskor

Forskare i Perth, Australien, har upptäckt giftiga och hälsoskadliga kemikalier i en stor andel av de ”nikotinfria” e-vätskorna som är tillgängliga i landet. Dessutom fann de att nio procent innehöll nikotin trots att de marknadsförs som nikotinfria. Det rapporterar Medical Xpress.

En ny australiensisk studie, som är den mest omfattande i sitt slag, visar att en majoritet av landets 60 mest populära ”nikotinfria” e-vätskor – som används i e-cigaretter och säljs bakom kassan i butik – innehåller ämnen som vid inandning orsakar andningsproblem och lungskador. Vissa av de ämnen som skadar luftvägarna är de som tillsätts för att smaksätta produkterna.

Studien visar också att nio procent av e-vätskorna innehöll nikotin trots att de marknadsförs som nikotinfria. Samtidigt var det ingen av de undersökta e-vätskorna som var märkta med en fullständig innehållsförteckning, vilket gör det omöjligt för användaren att veta vad den inhalerar.

Forskarna uttrycker oro kring e-vätskornas skadliga innehåll och betonar att:

  • Det finns för lite forskning kring hälsoeffekterna av flera av de ämnen som upptäcktes i e-vätskorna, särskilt eftersom e-cigaretter blir alltmer populära bland ungdomar.
  • Vissa av ämnena kanske är säkra och godkända som tillsatser i mat, men det är stor skillnad mellan ett ämne som är säkert att äta och ett som är säkert att värma upp och inandas på lång sikt.
  • E-cigaretter ökar risken att icke-rökare också börjar röka cigaretter.

Vill du hjälpa oss att förebygga e-cigarettanvändning bland unga i Sverige? Stöd vårt arbete här.