Allt fler unga i åldern 16-29 år använder e-cigaretter, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Från 2020 till 2024 ökade andelen unga kvinnor som vejpar med 11 procentenheter. Forskaren Magnus Lundbäck oroas över utvecklingen och varnar i P3 Nyheter för att vaping på sikt kan ge samma hälsorisker som traditionell rökning.
E-cigarettanvändningen bland ungdomar och unga vuxna har ökat drastiskt de senaste åren. Folkhälsomyndighetens nya siffror visar att andelen unga kvinnor som vejpar har ökat med 11 procentenheter mellan 2020 och 2024. Motsvarande siffror för unga män är fem procentenheter.
Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, som har gjort en av de första studierna på e-cigaretternas effekter har intervjuats om utvecklingen i P3 Nyheter. Magnus förklarar att nikotinanvändningen bland befolkningen är på historiskt höga nivåer och lyfter forskarvärldens oro över utvecklingen. Eftersom e-cigaretter är relativt nya på marknaden finns ännu inga långsiktiga studier kring dess effekter på befolkningsnivå, men de studier som har gjorts visar att e-cigaretter omedelbart påverkar luftvägar och blodkärl negativt.
– Det vi är oroliga för är att vejping på sikt kan orsaka kol, hjärtinfarkt, stroke och alla de här sjukdomarna som vi ser hos rökare, säger Magnus Lundbäck i P3 Nyheter.
Magnus förklarar vidare att det även är svårt att veta exakt vilka ämnen som vejpare andas in i lungorna och vad de kan ha för påverkan på kroppen.
Vill du hjälpa oss att förebygga vaping bland unga? Stöd vårt arbete här.