Fransk skidort första i Europa att förbjuda rökning

Den franska skidorten Les Gets blev nu i december den första i Europa att förbjuda rökning på ortens gemensamma områden. Syftet är att minska rökningen och nedskräpningen av fimpar. Det rapporterar CNN.

När skidsäsongen i franska Les Gets inleddes den 17 december infördes samtidigt ett förbud mot rökning på ortens gemensamma områden. Utan större framgång har orten under flera års tid försökt minska nedskräpningen av fimpar på området, vilket nu har lett till ett beslut om ett generellt rökförbud. Rökning är endast tillåten på fem utsedda rökzoner, där fimparna som samlas in ska återvinnas till energianvändning.

För att upprätthålla förbudet kommer den lokala polisen att utföra kontroller längs backarna. Personer som bryter mot förbudet riskerar böter.

Rökfria skidorter finns redan i andra delar av världen, såsom Japan, Nya Zeeland och Kanada. Les Gets har nu blivit den första rökfria skidorten i Europa. Rökförbudet gäller dock året runt och även personer som besöker orten för att exempelvis vandra eller klättra.

Vill du stödja vårt arbete för fler tobaksfria miljöer i Sverige? Se hur du kan bidra här.