Franska ungdomar lockas av engångsvejps – nu undersöks möjligheten att förbjuda dem

De små engångs-e-cigaretterna påminner om godis i både smak och färg, och har blivit populära bland de unga tonåringarna i Frankrike- trots att det är förbjudet att sälja till minderåriga. För att åtgärda detta kan nu ett förbud mot engångsvarianterna ta plats i december i Frankrike.

I Frankrike har alltså elektroniska cigaretter blivit extremt populära bland ungdomar. Det finns en uppsjö av söta smaker och kallas ”les puffs” i Frankrike. De slängs redan efter ca 3-5 dagars användning. Trots att det inte är tillåtet att sälja till minderåriga, är de lätta att få tag på. Därav undersöker man möjligheterna att förbjuda dem. Detta delar SVT Nyheter i ett inslag.

– Jag tror inte att det (förbudet) kommer hända, det är alldeles för populärt, säger franska ungdomen Eva, 17 år.

Enligt en annan ungdom som intervjuades på gatan i Lille, Frankrike, är det ingen tobaksaffär som frågar efter legitimation när man som tonåring köper produkten.

Även i Sverige visar undersökningar att allt fler unga testar e-cigaretter. 48% av ungdomar mellan 14-18 år uppgav att de hade testat e-cigaretter 2022, enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings årliga skolundersökning.

9 av 10 tobaksbrukare börjar i tonåren eller ännu tidigare. Vill du hjälpa barn och ungdomar att säga nej? Skriv under för att införa en lag om en helt tobaksfri skoltid här.