Hälsoexperternas kritik: Tobaksföretag ska inte få tjäna pengar på behandling av sjukdomarna de själva skapar

27 maj 2025
 / 
Hälsoexperternas kritik: Tobaksföretag ska inte få tjäna pengar på behandling av sjukdomarna de själva skapar

De senaste åren har allt fler multinationella tobaksföretag tagit kliv in i läkemedelsindustrin, genom att sponsra eller köpa upp företag som utvecklar behandlingar och mediciner mot exempelvis hjärtinfarkt, astma och KOL – sjukdomar som i stor utsträckning orsakas av rökning. Hälsoexperter fördömer dessa investeringar av tobaksindustrin – som ökar sina vinster genom att både orsaka och behandla tobaksrelaterade sjukdomar.  

Under det senaste årtiondet har Philip Morris International (PMI), som säljer omkring en fjärdedel av världens alla cigaretter, gjort stora investeringar i att utveckla behandling mot hjärtinfarkt, astma och KOL. 2021 köpte PMI exempelvis upp två läkemedelsföretag som tillverkar inhalatorer. Andra exempel på läkemedelssatsningar av tobaksföretag är Japan Tobacco International som har en avdelning som utvecklar behandling mot lungcancer och hjärtsjukdom, samt två hudsjukdomar som påverkas av rökning – psoriasis och dermatit. British American Tobacco investerar i företag som utvecklar vaccin mot luftvägsproblem såsom Covid-19, och äger också en del av ett danskt företag som tar fram behandlingar mot psykiska sjukdomar såsom depression.

Tobaksindustrins invasion av läkemedelsindustrin kritiseras skarpt av hälsoexperter, som påpekar det omoraliska i att tobaksföretag både tjänar pengar på att sälja produkter som gör människor sjuka och på att sälja mediciner för att behandla samma sjukdomar. Det är också problematiskt att dessa investeringar ger tobaksindustrin möjlighet att förbättra sitt rykte och framställa sig som en folkhälsoaktör. Hälsoexperterna är tydliga med att dessa investeringar är typexempel på ”health-washing” och görs inte av genuin välvilja. Om tobaksföretagens faktiska intention var att främja människors hälsa skulle de sluta sälja cigaretter.

Hälsoexperterna uppmärksammar också att dessa investeringar dessutom ger tobaksindustrin möjlighet till inflytande i vetenskapliga sammanhang, och varnar för att läkemedelsföretagens forskning blir mindre trovärdig. Laura Williamson, policy manager på den ideella organisationen Asthma + Lung UK, uppmärksammar i Daily Mail ”att industrin främjar publicering av forskning för att minska den negativa effekten av rökning som är bevisad av oberoende medicinska data”.

Forskare från Tobacco Control Research Group vid University of Bath bekräftar att tobaksindustrin i årtionden har försökt utnyttja vetenskap för att dölja skadorna av deras produkter och undvika ogynnsam reglering. En studie från 2023 hade liknande slutsats; att tobaksföretag historiskt sett har investerat stora summor i att finansiera och sprida studier som medvetet döljer hur skadliga och beroendeframkallande deras produkter är.

Nicholas Hopkins, professor i lungmedicin vid Imperial College of London, anser att tobaksindustrin borde hållas på avstånd från läkemedelsindustrin. Han säger att: ”Tobaksindustrin gör enorma vinster genom att döda miljontals människor varje år. Tanken på att dessa företag tillåts att ta dessa blodspengar och tvätta sitt rykte genom att diversifiera sig in i hälsovård är avskyvärt.”

Vill du hjälpa oss att avslöja fler av tobaksindustrins oetiska metoder? Stöd vårt arbete här.

Källa: Daily Mail