Hälsomyndighet i USA varnar för e-cigaretter efter dödsfall

9 september 2019
 / 
Hälsomyndighet i USA varnar för e-cigaretter efter dödsfall

Efter fem dödsfall i USA som kopplats till e-cigaretter har en amerikansk hälsomyndighet utfärdat en varning till konsumenter. Nu utreds även huruvida e-cigarettanvändning ligger bakom ett ökande fall av lungsjukdomar.

Myndigheten CDC, som ansvarar för folkhälsa och smittskydd i USA, varnar för risker med e-cigaretter efter att fem dödsfall har kopplats till användandet av produkten. Dessutom utreds 450 fall av lungsjukdomar i relation till e-cigaretter. Tills utredningen är klar avråder myndigheten konsumenter från att använda e-cigaretter.

E-cigaretter marknadsförs som ett säkrare alternativ jämfört med vanliga cigaretter. Bruket av e-cigaretter bland unga i USA har därför ökat kraftigt, och de har drabbats av lungsjukdomar i stor utsträckning. En liknande utveckling sker även i Sverige och Folkhälsomyndigheten oroas över utbredningen bland ungdomar.

Myndigheten CDC ska nu försöka ta reda på vilka substanser i e-cigaretterna som kan orsaka döds- och sjukdomsfallen. Läs mer i Aftonbladet.