Helen Stjerna sprider kunskap om tobaksindustrins strategier i podcast

12 september 2023
 / 
Helen Stjerna sprider kunskap om tobaksindustrins strategier i podcast

A Non Smoking Generations generalsekreterare, Helen Stjerna, gästar podcasten “Rise and Shine med Shirin” för att sprida viktig kunskap om tobaksindustrins strategier och tobakens förödande globala konsekvenser. Efter samtalet har Shirin startat en insamling till organisationen för att bidra i kampen.

I lifestyle-podden med journalisten och träningsprofilen Shirin Djavidi berättar Helen Stjerna om A Non Smoking Generation historia, hur vi arbetar idag, tobaksbolagens utnyttjande av barn på tobaksodlingarna, strategierna som lockar unga in i nikotinberoenden samt den klimatpåverkan tobak har på miljön.

– Det är en otroligt cynisk industri som utnyttjar fattiga bönder och deras barn för att sen kunna tjäna så mycket pengar som möjligt och i slutändan göra allt som står i deras makt för att våra barn sen, i resten av världen, ska bli beroende av de här produkterna så att de kan fortsätta sälja och göra miljardvinster, berättar Helen Stjerna. 

Shirin Djavidi tillägger med beräkningar som belyser hur allvarligt tobaksindustrin utnyttjar tobaksbönder ekonomiskt:

– Bara för att få perspektiv på verkligheten, det här med att de inte får betalt. Det är ju inte bara barn, men det är alldeles för mycket barn. Det är som slaveri. De tjänar mellan 800 kr och 1500 kr, inte per vecka, inte per månad utan på ett helt år. Tar man ut det per dag så är det ören. Då i motsvarigheten, tobaksbolagen sparar ungefär 10 miljarder på att använda sig av banarbete. Det är fruktansvärt, understryker Shirin Djavidi.

Efter samtalet startade Shirin en insamling till förmån av A Non Smoking Generation.
Lyssna på avsnittet här, eller följ Shirin på sociala medier: @shapebyshirin.

Vill du hjälpa oss i kampen mot tobaksindustrin? Stöd vårt arbete genom Shirins insamling eller bli månadsgivare här.