
Över 200 000 barns liv kan räddas varje år – om alla länder höjer cigarettskatten till den nivå som rekommenderas av Världshälsoorganisationen WHO. Höjda cigarettskatter kan dessutom jämna ut de socioekonomiska skillnaderna i barnadödlighet. Det visar en ny internationell studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet.
En ny internationell studie, som har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health, har undersökt samband mellan cigarettskatter och dödlighet bland barn under fem år, framför allt i låg- och medelinkomstländer. Studien är baserad på en analys av data från 94 länder under åren 2008–2020. Resultatet visar att höjda cigarettskatter, i linje med WHO:s rekommendation om att skatten ska utgöra minst 75 procent av cigaretternas försäljningspris, potentiellt skulle kunna rädda över 280 000 barn årligen. I dagsläget är det många länder som inte beskattar cigaretter på den nivå som WHO rekommenderar.
Forskarnas analys visar att höjda cigarettskatter minskar barnadödligheten i alla samhällsgrupper, och att de jämnar ut skillnaderna i överlevnad mellan rika och fattiga grupper. Effekten var som störst när punktskatten på cigaretter höjdes, det vill säga ett fast belopp per cigarettpaket.
– Rökrelaterad sjuklighet och dödlighet bland barn är oproportionerligt hög i låg- och medelinkomstländer. Höjda skatter på cigaretter är en viktig policyåtgärd som kan förbättra barns hälsa globalt, särskilt i de mest utsatta grupperna, säger Olivia Bannon, forskare vid Karolinska institutet och Linköpings universitet.
Nästa steg för forskarna är att studera samband mellan barnadödlighet och andra tobaksförebyggande åtgärder, såsom rökfria miljöer. De vill också undersöka vilka faktorer som kan hindra länder att stärka tobakskontrollen, såsom tobaksindustrins inflytande, och identifiera hur dessa hinder kan övervinnas.
Vill du stödja vårt arbete för starkare tobakslagar i Sverige? Se hur du kan bidra här.
Källa: Forskning.se