Hur kan jag engagera mig i tobaksfrågan?

Vi får ofta frågan om hur privatpersoner kan ta ställning och engagera sig i tobaksfrågan. Efter att elever har sett vår föreläsning, eller när personer ser våra filmer och kampanjer, önskar många att de tidigare hade fått ta del av kunskapen om hur tobak påverkar vår värld. De flesta vet att tobak är dåligt för kroppen, men få är medvetna om tobaksindustrins strategier samt dess effekter på miljö och hållbar utveckling. Informationen om hur tobak bidrar till dödlighet, ohälsa och ojämlikhet i världen, är upprörande och kan göra att en känner sig hjälplös. Men det är vi inte, vi kan alla hjälpas åt att motarbeta tobaksindustrin och påverka våra politiker att stifta starkare tobakslagar.

Här följer en lista med förslag på hur du genom en relativt liten insats kan göra stor skillnad.

Bojkotta tobaksindustrin

Tobaksepidemin är ett av världens största hot mot folkhälsan, och tobak är den största orsaken till global ohälsa som går att förebygga. Tobak motverkar samtliga av FN:s 17 globala hållbarhetsmål, tobaksrelaterad ohälsa drabbar människor både i konsumtionen och i produktionen av tobak. Det första steget att bidra till en positiv förändring är enkel. Det börjar med dig. Det viktigaste du kan göra för att inte bidra till tobaksindustrins negativa konsekvenser för vår värld är att avstå från tobak och nikotin.

Öka din kunskap om tobaksföretagens strategier

Kunskap är makt! Läs på om hur tobaksföretagen aktivt jobbar för att locka in barn och unga i bruk, på så sätt kan du identifiera och syna deras metoder. Du lär dig mer om detta i vårt faktablad om tobaksindustrins strategier. Kunskap är till för att delas, börja med att berätta om dina nya kunskaper till personer i din bekantskapskrets. Vid middagsbordet, i omklädningsrummet innan fotbollsträningen, i ett skolarbete, i en story på Instagram eller i en TikTok.

Dela vidare A Non Smoking Generations inlägg på sociala medier

Vi på A Non Smoking Generation har material och innehåll som du kan dela på dina sociala medier för att upplysa dina följare. Scrolla igenom flödet på Instagram – så kan vi lova att du hittar intressant content som fler människor kan lära sig av! Annars har vi relevanta och faktabaserade nyheter som du är fri att dela vidare här. Tagga oss gärna i posterna så gillar och delar vi tillbaka!

Skriv en insändare till din lokala tidning

Ett bra och effektivt sätt att dela dina kunskaper samt inspirera fler till tobaksfrihet är att skicka in en insändare till din lokala tidning. Låt dig inspireras av vår supporter och aktivisten Emilia Hagesäter som skriver i Sydsvenskan här och i Trelleborgs Allehanda här.

Dela “Du Bestämmer Själv” i dina sociala kanaler

Tobak motverkar samtliga av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Att röka, eller snusa, är alltså inte hållbart. Det gäller även vitt snus och e-cigaretter. Att avstå tobak är en av de saker du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling och mänskliga rättigheter, detta är vad filmen ‘Du Bestämmer Själv’ handlar om. Filmen lanserades inför FN-dagen och du hittar den på vår IGTV på Instagram och på Youtube (finns med engelsk, svensk och arabisk undertext).

Ta ställning genom att bära A Non Smoking Generations logga

Genom att köpa kläder och prylar med vår logga tar du ställning för tobaksfrihet, samtidigt som kostnaden för produkterna går till vårt arbete för barn och ungas hälsa. Shoppen hittar du här. Om du lägger upp en bild med våra kläder och taggar oss så delar vi gärna bilden vidare (med ditt medgivande).

Skicka ett mejl till dina kommunala politiker

Du kan alltid kontakta dina lokala politiker för att uttrycka dina åsikter som medborgare. Anser du att lagar inte följs, att det är ett problem med tobaksbruk i den lokala skolan, att det är ett problem med nedskräpning – eller något annat – mejla eller skicka ett brev till dina lokala politiker för att sätta frågan på agendan.

Spring Göteborgsvarvet för A Non Smoking Generation

Vi på A Non Smoking Generation är ’Charity partner’ till Göteborgsvarvet – som går av stapeln den 11 september 2021. Du kan välja att springa för vår organisation, och då går en del av anmälningsavgiften till vårt arbete. Alla våra löpare får en Non Smoking-tröja och även chansen att springa med vår ambassadör Martin Melin. Läs mer här.

Skicka ett mejl till miljöorganisationer

Har du tänkt på att många organisationer som arbetar med miljö- och klimatfrågor inte nämner tobak i sitt arbete? Vi jobbar hårt på att etablera tobak som det enorma miljöproblem som det faktiskt är, men vi behöver hjälp i detta arbete. Hjälp oss att sprida fakta om tobakens miljöpåverkan genom att uppmuntra större miljöorganisationer att inkludera tobak i sitt arbete – på liknande sätt som de informerar om, samt arbetar emot, negativa miljöeffekter av andra produkter. Läs mer om tobakens koppling till miljö och klimat här.

Starta en insamling för A Non Smoking Generation på Facebook

Gå till din Facebook-startsida eller profil, skapa ett inlägg, tryck på “lägg till i inlägget”, tryck på “samla in pengar”, välj A Non Smoking Generation som ideell organisation – börja samla in pengar till vår organisation via din Facebook-sida! Vi kommer tacka dig för din insats!