ICKE-RÖKARE FÅR EXTRA SEMESTER I JAPAN

imgonline-com-ua-twotoone-6SmADcqZhZlEtt japanskt företag ger anställda som inte röker sex extra semesterdagar per år, som kompensation. Tidigare i år inkom nämligen ett klagomål som påpekade orättvisan med rökarnas många pauser.

Den japanska marknadsföringsfirman, Piala Inc, har beslutat att ge anställda som håller sig borta från cigaretter sex dagars extra semester per år, skriver brittiska The Telegraph. Detta för att kompensera för de rökpauser rökarna tar. Företaget ligger nämligen på 29:e våningen i ett kontorskomplex i Tokyo, vilket gör att det tar cirka 15 minuter att åka ner till bottenplanet, röka, och sedan åka upp igen.

En rökfri anställd lämnade tidigare i år en lapp i förslagslådan och berättade att rökpauserna skapade problem. Chefen för firman uppmärksammade kommentaren och höll med. Sedan september har den nya regeln tillämpats och effekten har inte låtit vänta på sig. Redan har fyra anställda slutat röka och 30 av firmans 120 anställda har utnyttjat sina extra semesterdagar, säger Hirotaka Matushima, en talesperson för företaget, till The Telegraph.