Internationella kvinnodagen – Världens stoltaste moraltant

På internationella kvinnodagen vill vi hylla alla kvinnor och tjejer som kämpar för att göra världen till en bättre plats för alla. Som bryr sig om andra människor, djur och miljön. Istället för att ifrågasätta, nedvärdera och förlöjliga borde vi uppmuntra, berömma och inspireras. Vi som har blivit kallade eller kan relatera till ordet ”moraltant” – vi ska vara stolta och fortsätta stå upp för det vi tror på.

Se filmen nedan för att hämta kraft, inspiration och motivation att fortsätta kampen!

Filmen handlar om en 24-årig tjej som befinner sig på en fest där hon precis har berättat för två andra personer vad hon arbetar med. Hon arbetar som föreläsare för A Non Smoking Generation och reser runt i Sverige för att prata med ungdomar om tobak. Hon informerar om hur tobaksindustrin utnyttjar människor och barn som lever i fattigdom samt orsakar omfattande miljöproblem. Syftet är att ge unga kunskaper och argument som motiverar till ett tobaksfritt liv.

”Ja du är ju en sådan där moraltant – det är det du jobbar med?”

Jag tittar ner i marken, och känner mig töntig. Jag vill säga till dem att jag inte är töntig. Jag är rolig, och jag bara står upp för det som jag tycker är rätt och fel.

För vad innebär det egentligen att vara en moraltant? När definitionen av moral är psykisk styrka och definitionen av tant är en person som tycker mycket men aldrig ignorant. Precis en sådan person är jag – vill jag vara.

Tobak handlar om så mycket mer än bara svarta lungor, grupptryck eller gula tänder. Tobak handlar om länder långt bort men nära ändå, tobak handlar om svidande händer. Tobak handlar om cementerad fattigdom, tobak handlar om skuldsatta bönder, om bekämpningsmedel som är så giftigt att stämband fräter sönder. Lyssna (tystnad) – det är så det låter när röster tystas.

Tobak handlar om mänskliga rättigheter, tobak handlar om barn – barn som inte får gå i skolan för att de tvingas arbeta på tobaksplantager, barn som långsamt förgiftas och förstummas, och konsumenter som fördummas när vi styrs av ett spel som spelas av tobaksindustrin vars stjärnskott till spelare har ett namn – och det är nikotin.

Tobak är ett spel – som gör att människor blir sjuka och att människor dör, men det är ju ett spel som vi också spelar, vilket betyder att om vi vill är det vi som avgör. Det är det jag vill.

”Ja, visst, jag kanske är en sådan. Men jag är bara en sådan som står upp för det som jag tycker är rätt och sant, och det gör mig till världens stoltaste moraltant.”

– Malin Hellström, Spoken word artist och f.d. föreläsare A Non Smoking Generation