Jordbruksrörelser hjälper tobaksbönder i Bangladesh att ställa om till grönsaksodling

18 oktober 2023
 / 
Jordbruksrörelser hjälper tobaksbönder i Bangladesh att ställa om till grönsaksodling

Bangladesh är en av de största tobaksproducenterna i världen, och i Mirpur-distriktet, där tobaksodlingen har varit omfattande i 30 år, börjar fler odlare få hjälp med att övergå till grönsaksodling. Jordbruksrörelsen Nayakrishi i Bangladesh hjälper bönder att ställa om till mer hållbara och lönsamma grödor genom att utbilda bönderna i ekologisk odling och donera fröer till odlarna. Bönderna menar att det finns fler fördelar med att odla grönsaker än med tobak: ekonomisk lönsamhet, minskad arbetsbörda, förbättrade fysisk hälsa och garanterad tillgång till mat. Detta informerar UnfairTobacco i videon Food, not Tobacco: Farmers shifting out of tobacco in Bangladesh.

UnfairTobaccos video Food, not Tobacco. Farmers shifting out of tobacco in Bangladesh.

I Mirpur-distriktet i Bangladesh har tobaksindustrin varit närvarande i över 30 år, och bönder har varit bundna till kontrakt med tobaksbolagen för att kunna försörja sig. I stora delar av världen fastnar bönder i kontraktslaveri och lån som de erbjudits av tobaksföretag. Kontrakten binder tobaksodlarna till att endast odla tobak samt till att fortsätta odla tobak tills lånet är återbetalt, samtidigt som de enda uppköparna av tobaksblad är tobaksbolagen själva- som i sin tur håller priserna nere och omöjliggör för odlarna att gå i vinst eller komma ur kontraktet.

Detta leder till att odlarna inte har råd med skyddskläder eller att anställa vuxna på tobaksfälten, utan tvingas istället använda barn som gratis arbetskraft, vilket gör att barnen missar sin skolgång och hamnar i en fattigdomsspiral. Att behöva använda barn i sin närhet som arbetskraft är givetvis något som odlarna inte vill göra egentligen, utan det är en situation som tobaksföretagen tvingat på dem för att själva inte behöva förse de med högre lön eller mer arbetskraft.

Nu har mer än 125 odlare från tre olika byar i Mirpur gått från tobak till grönsaksodling med hjälp av Nayakrishi-rörelsens utbildning i ekologisk odling och donering av fröer för att ställa om till en mer lönsam och hållbar gröda. I en video från Unfair Tobacco berättar flera tidigare tobaksbönder i Mirpur om övergången från tobak till grönsaksodling. Istället för tobak odlar de bland annat vete, majs, potatis, mango, papaya, pumpa och gurkmeja. Fördelarna som framhålls av odlarna inkluderar lägre kostnader, bättre jord att odla i, pålitlig matförsörjning och en förbättrad hälsa. Eftersom tobaksbönderna inte får några skyddskläder av tobaksbolagen och inte heller möjlighet att köpa dessa är det många som blir sjuka av bekämpningsmedel, gödsel och det giftiga nikotinet som kommer från tobaksplantan. Odlarna lyfter därför en betydande förbättring av sin egen och familjens hälsa när de ställt om till ekologisk grönsaksodling. 

Läs mer om de människorättskränkningar och dåliga arbetsvillkor som pågår på tobaksplantage i vår rapport Den stora tobakslögnen.