Rökning döljer rädslor

Rökning som döljer rädslor

Att vara ung är att gå runt med en orosklump i magen. För det är där frågorna hamnar när man inte hittar svaren. Vad menades egentligen med den där kommentaren? Passar jag in eller inte? Är jag ensam? Rädslan är lika närvarande som någon av klasskamraterna. För att dölja den gömmer sig dagligen 45 nya ungdomar bakom något annat som man lärt sig vara rädd för. Alltid inom räckhåll i fickan och lätt att greppa. Lättare än allt runtomkring. Dessutom är cigaretten farlig och röken döljer alla rädslor i världen.

Det vill vi ändra på

Vi har pratat mycket om att rökning dödar. Och att många som börjar röka kommer 
dö i lungcancer är fortfarande sant. Men nu måste vi börja prata om det som är jobbigt på ett annat plan. Vi måste börja prata om rädslorna bakom det första blosset. För när man pratar om sina rädslor blir klumpen i magen mindre. Till slut finns det inte längre något som behöver döljas i röken. Så var inte rädd. Det är därför man börjar röka.

Vi ger dig verktygen

Ladda ner vår broschyrDon’t fear smoking” så får du tillgång till handfasta övningar för att öppna upp till en ny dialog kring rökning och tobak – utan skrämseltaktik och på ungas villkor. Här finns bland annat konversationsstartare och skrivövningar, framtagna av leg. psykolog Oskar Henrikson.
Ladda ner broschyren här.

Mer stöd för dig som skola och/eller förälder

– ”Ditt nej gör stor skillnad”  är framtaget i syfte att ge dig som förälder argument och kunskap om hur du kan påverka.

– ”Tillsammans mot tobak” är en handbok för grundskolan som ger vägledning vad gäller tobaks/drogpolicy, samverkan och undervisning.

– ”Handbok för Tobaksfri gymnasieskola” ger vägledning för det tobaksförebyggande arbetet i gymnasieskolan.

Våra skol- och föräldrahandledningar finns både att beställa som tryckt material och att ladda ner med hjälp av länkarna ovan.

Välkommen till Fear Clinic

Prata med oss på Minecraft och Kik

Det är vanligt att känna sig obekväm i situationer, i skolan eller hemma. Man kan vara osäker och rädd; för att inte passa in, eller för att hamna utanför gruppen. Därför öppnade vi under två veckor i mars Fear Clinic – så att fler skulle kunna prata om sina rädslor, istället för att dölja dem bakom något annat som kanske egentligen gör skada.

Fear clinic fanns på på Kik – NSGfearclinic, och på en server i Minecraft (mc.nonsmoking.se)
Här kunde man prata och ställa frågor till leg. psykolog Oskar Henrikson.

Fear Clinic är nu stängd, men du kan titta på material från kampanjen på Instagram och på den här sidan.

Fear Clinic

Se när Tejbz besöker Fear Clinic, som byggts av Pabbie

Här hittar du Fear Clinic:
Fear Clinic är nu stängd – men du kan titta på material från kampanjen på Instagram: @nonsmokingofficial #nsgfearclinic

Ambassadörer

Våra Fear Clinic-ambassadörer delar med sig av sina erfarenheter av rökning och rädslor. Se hur de tolkar temat i deras kanaler:

Miss Lissibell: Bloggar och postar i sin Vlogg på YouTube.
Daniel Paris: Bloggar och postar bilder på Instagram.
Emily Dahl: Bloggar historier, och postar dem också på Instagram.
Simon Lussetti: Bloggarvloggar och uppdaterar på Instagram.
Marcus Nyman: Vloggar på sin populära YouTube-kanal Stamsite.
Philip Lailani: Bloggar och postar bilder på Instagram.